Op dinsdag 5 november brachten wethouder Laan (Sport en Recreatie, Kunst en Cultuur) en wethouder De Jonge (Onderwijs, Jeugd en Gezin) een bezoek aan hockeyvereniging Leonidas waar men enthousiast bezig is met Sportcode, een aanpak om alcoholgebruik door jongeren bij sportverenigingen tegen te gaan.

Er wordt veel alcohol gedronken bij sportverenigingen. Ook door jongeren. Rotterdam helpt de sportverenigingen om een effectiever alcoholbeleid te voeren. En dat is nodig want veel sportverenigingen hebben geen specifiek alcoholbeleid. Dit terwijl de leeftijdsgrens voor het drinken en in bezit hebben van alcohol per 1 januari 2014 van 16 naar 18 jaar gaat en er vaker gecontroleerd gaat worden op de naleving van de Drank- en Horecawet, ook bij sportverenigingen. De controle op de naleving van de Drank en Horecawet ligt sinds dit jaar bij de gemeente.

Clinics

De gemeente heeft vanuit het programma Drugs & Alcohol aan Youz, het jongerenmerk van Bouman GGZ, gevraagd een aanpak te ontwikkelen om alcoholgebruik door jongeren bij sportverenigingen tegen te gaan. Leonidas is een van de acht sportverenigingen die tot nu toe met Sportcode aan de slag is gegaan. Youz adviseert de verenigingen over alcoholbeleid en hoe ze het bestuursreglement aan kunnen passen. Er worden bartrainingen aangeboden aan barvrijwilligers en medewerkers, clinics georganiseerd voor jongeren en ook ouders worden betrokken om het gesprek met hun kinderen over het onderwerp alcohol te stimuleren.

Leonidas is enthousiast over de aanpak. Secretaris Wouter Mol: “De jongeren zijn enthousiast over de clinics. Ze gaan tijdens de clinic bijvoorbeeld sporten met handicaps waardoor zij de lichamelijke effecten voelen die plaatsvinden als je teveel alcohol drinkt. Ook doen we een kennisquiz, een groepsdrukoefening en gaan met elkaar in discussie over het onderwerp. Wij merken dat het de jongeren aan het denken zet. Wij nodigen ook ouders uit om bij de clinics te komen kijken. Je merkt dat het onderwerp dan echt gaat leven en van ouders krijgen we te horen dat er zo een opening is om thuis verder in gesprek te gaan over het onderwerp.”

Sfeer en veiligheid

De wethouders vonden het goed de positieve ervaringen te horen. Hugo de Jonge: “Hoe eerder jongeren beginnen met het drinken van alcohol hoe groter de gezondheidschade op latere leeftijd. Jongeren die geregeld alcohol drinken, hebben vaker problemen op school en maken zich eerder schuldig aan bijvoorbeeld vandalisme of geweld. Daarom vindt Rotterdam het belangrijk om het gebruik van alcohol onder jongeren tot 23 jaar te verminderen”. Wethouder Laan: “Een vereniging heeft naast een sportieve rol ook een sociale rol. Een goede sfeer en veiligheid zijn belangrijk. Als bezoekers teveel alcohol drinken kan die goede sfeer en veiligheid in gevaar komen. Daar is niemand bij gebaat.”

Verenigingen die ook aan de slag willen met het alcoholbeleid op de club kunnen een e-mail sturen naar k.santbulte@rotterdamsportsupport.nl.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter