De invoering van kostendekkende huur mag er niet toe leiden dat financieel gezonde verenigingen verdwijnen, heeft het college van B&W eerder dit jaar besloten. Deelgemeenten en gemeente nemen een groot deel van het verschil tussen de huidige huurprijs en de kostendekkende huurprijs voor hun rekening. Hierdoor blijft de kostenstijging voor de meeste verenigingen beperkt.

Hoe zit het precies met de verschillende soorten clubs? Voor verenigingen die hun accommodatie huren via de gemeentelijke dienst Sport en Cultuur, zoals de binnensport- en veldsportverenigingen, verandert er vrijwel niets. De keuze tussen beheermodellen is van de baan. Dat heeft onder andere te maken met belastingtechnische nadelen aan onderhoud door verenigingen en het feit dat veel verenigingen de accommodatie delen met (vele) andere partijen.

Deze verenigingen hoeven dan ook met Sport en Cultuur geen contractgesprekken te voeren over de invoering van de kostendekkende huurprijs. Op termijn wil de gemeente tarieven van zowel veld- als binnensportaccommodaties wel meer uniformeren.

De zaken liggen anders voor verenigingen die rechtstreeks huren van Stadsontwikkeling, zoals de watersport- en tennisverenigingen. Zij zijn of worden uitgenodigd voor een gesprek, omdat zij wel een keuze hebben tussen beheermodellen.

Voor veel tennisverenigingen betekent de invoering van kostendekkende huur een verandering. De reden: de gemeente gaat werken met de rekeneenheid ‘baan’. De verenigingen zullen een vast bedrag per baan gaan betalen. Een andere wijziging: bij veel tennisverenigingen verzorgt straks de gemeente het onderhoud en de vervanging van de banen.

In een aantal deelgemeenten is in de afgelopen jaren gesproken over een subsidiebeleid. Veel deelgemeenten wilden de gehele kostendekkende huur in rekening brengen en het verschil (deels) compenseren met subsidie. Inmiddels is duidelijk dat de verenigingen alleen een factuur krijgen voor het huurtarief. In de meeste gevallen zal dit niet veel zal afwijken van de huidige huur. Ze hoeven dus geen subsidie aan te vragen.

Heeft u vragen over de invoering van de kostendekkende huur? Of wilt u ondersteuning bij gesprekken met Stadsontwikkeling over dit onderwerp? Dan kunt u contact opnemen met Kim Santbulte via k.santbulte@rotterdamsportsupport.nl.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek.