De budolessen bij Unity’99 veranderden naar eigen zeggen zijn leven. Sten Breugelmans (19) is één van de jonge sporters op Talentboek Rotterdam, een crowdfundingsplatform van het Yvonne van Gennip Talent Fonds dat zich inzet voor talentvolle sporters en hen de kans geeft om het beste uit zichzelf te halen. Sten wil dankzij het platform zijn droom verwezenlijken: deelnemen aan het EK in Rome en Parijs.  

“Mijn droom is om aan de wereld te laten zien dat je ook succesvol kan zijn als je niet de kans hebt gehad om een schooldiploma te halen,” is te lezen op Talentboek Rotterdam. Op 8-jarige leeftijd begon Sten met budolessen bij Unity’99. Deze vechtsport wordt hier in aangepaste vorm aangeboden aan kinderen met autisme. Inmiddels heeft hij de zwarte band budo, de bruine band jiujitsu en de blauwe band brazilian jiujitsu. Door zijn autisme had de Rotterdammer het vroeger lastig op school. “Vanwege een angststoornis moest ik de lagere school al in groep 7 verlaten en ben ik opgenomen in een jeugdkliniek. Een paar jaar later liep ik ook vast in het voortgezet onderwijs. Via Hugo de Jonge (toenmalige wethouder, red.) kon ik als een soort dagbesteding budolessen volgen bij Unity’99. Inmiddels ben ik zelf trainer en draai ik programma’s als Pestkop Proof en Confidence Program.”


Sportplus

Unity’99 is één van de 28 Sportplusverenigingen in Rotterdam. Dit zijn vitale en veilige sportverenigingen die van extra betekenis zijn voor hun leden, de wijk en de stad. Deze aanpakkers met lef zijn vanuit het eigen DNA gemotiveerd om in te spelen op behoeften en nieuwe ontwikkelingen. Zij worden gezien als belangrijke partners in het ontwikkelen van nieuwe dienstverlening en projecten waarbij sport, bewegen en verenigen als middel worden ingezet.

“Patrick van Daalen is zeer belangrijk is geweest in mijn leven. Toen ik jong was en het lastig had, heeft hij mij bij de hand genomen. Nu geven we samen les. Zonder hem had ik nooit gestaan waar ik ben.”

Sten Breugelmans (19)De lessen bij Unity’99 hebben het verschil gemaakt in zijn leven. “Ik durf te wedden dat als ik Unity’99 niet had gehad in de moeilijke fases in mijn leven, ik niet zou staan waar ik nu sta,” aldus Sten. “Ik leef voor mijn sport, noem het een lifestyle. Ik word ’s ochtend wakker, ga trainen en geef les in de middag. In de avond train ik weer tot laat en de volgende dag herhaal ik dit proces weer. Dit doe ik samen met Patrick van Daalen, een man die zeer belangrijk is geweest in mijn leven. Toen ik jong was en het lastig had, heeft hij mij bij de hand genomen. Nu geven we samen les. Zonder hem had ik nooit gestaan waar ik ben.”


Donaties

Via het crowdfundingsplatform Talentboek hoopt Sten genoeg geld in te zamelen om deel te nemen aan het EK in Rome (EK BJJ ibjjf no-gi) en Parijs (EK BJJ ibjjf gi). De teller staat inmiddels op ruim 2700 euro. Het streefbedrag is 5000 euro om de onkosten te vergoeden zoals hotelkosten, reiskosten en inschrijfgeld. “Ik ben zeer dankbaar voor het bedrag dat tot nu toe is opgehaald. Op het niveau waarop ik vecht, zijn de toernooien in Rome en Parijs op mijn niveau het hoogst haalbare. Daar wíl ik staan en excelleren.”

Wil je meer weten over Talentboek Rotterdam of doneren aan een Rotterdamse sporter? Bekijk hier het overzicht.

Irene Pekaar

Communicatieadviseur
Irene Pekaar

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter