Goed voor het milieu en gunstig voor de clubkas. Tien Rotterdamse verenigingen kunnen met een aantrekkelijke financieringsconstructie energiezuinige maatregelen realiseren zonder vooraf te investeren. Ze betalen de rente en lossen het geleende bedrag af met de besparingen op de energierekening. Scoren met Energie is een initiatief van Rotterdam Sportsupport. Gemeente Rotterdam verleent een garantstelling om de financiering mogelijk te maken.

Sportverenigingen, die vaak toch al in financieel zwaar weer verkeren, maken flinke bedragen over naar de rekening van hun energiemaatschappij. De gemiddelde factuur op jaarbasis bedraagt 18.000 euro. En het mag dan technisch mogelijk zijn energieverbruik stevig terug te dringen, de meeste clubs beschikken niet over de kennis en de financiële middelen besparende maatregelen te treffen.

Rotterdam Sportsupport en de gemeente Rotterdam gaan nu tien clubs de kans geven stappen te zetten in de vorm van bijvoorbeeld een energiezuinige cv-ketel of duurzame energieopwekking. Naar verwachting besparen de verenigingen minstens dertig procent op hun energiekosten.

Deze clubs krijgen een kant-en-klaar pakket aangeboden. Een pakket dat bestaat uit zowel deskundig advies en inhoudelijke begeleiding door MET Energie als uit goede investeringsmogelijkheden. De gemeente zorgt voor garantstelling, terwijl de Rabobank een gunstig rentetarief hanteert voor het geleende bedrag.

De tien potentiële deelnemers zijn de verenigingen die onlangs een energiescan hebben ondergaan. Bij één daarvan, de IJsselmondse Voetbalvereniging De Zwervers, is op woensdag 26 februari de lancering van ‘Scoren met Energie’ gehouden. Tennisvereniging LTC Plaswijck maakte daar kenbaar óók deel te nemen aan ‘Scoren met Energie’. Later wordt duidelijk welke andere clubs geselecteerd zijn.

De financieringsconstructie die deel uitmaakt van Scoren met Energie leidt ertoe dat sportverenigingen energiebesparende maatregelen kunnen realiseren zonder vooraf te investeren. Ze betalen de rente en lossen het geleende bedrag af met de besparingen op de energierekening. Wethouder Alexandra van Huffelen (onder meer duurzaamheid): ‘Nadat de investering is afgelost, profiteert de vereniging van de volledige besparing. Behalve een aanzienlijke energiebesparing biedt dit ruimte in de begroting. Er kunnen nu minimaal tien verenigingen meedoen aan het programma, maar wat mij betreft worden dat er veel meer.’

Gert-Jan Lammens, directeur Rotterdam Sportsupport: “De besparingsmogelijkheden zijn groot. Onbekendheid van sportverenigingen met de materie en obstakels met grondeigendom en financiering blijken redenen te zijn dat clubs er niet in slagen zelf tot besparingsmaatregelen te komen. Daarom reiken we hen de hand. Sportverenigingen kunnen hulp bij hun financiën goed gebruiken.”

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Irene Pekaar

Irene Pekaar

contentspecialist / coördinator evenementen