Rotterdamse verenigingen hoeven zich geen zorgen te maken over extreme kostenstijgingen. Het Rotterdamse stadsbestuur heeft samen met de deelgemeenten financiële dekking gevonden voor de invoering van kostendekkende huren per 1 januari 2014. Verenigingen die gebruik maken van een sportaccommodatie in Rotterdam hebben een overeenkomst met Stadsontwikkeling (bijvoorbeeld tennisverenigingen of watersportverenigingen) of Sport en Cultuur van de gemeente Rotterdam (veldsporten, gymzalen, sporthallen, zwembaden). In mei hebben alle verenigingen van één van deze partijen een brief gekregen met de laatste ontwikkelingen omtrent de invoering van de kostendekkende huur.

Stadsontwikkeling

De verenigingen die huren van Stadsontwikkeling hebben in de eerder genoemde brief kunnen lezen dat zij in de komende maanden worden uitgenodigd voor een gesprek. In dit gesprek gaat er onder andere gesproken worden over de mogelijkheden voor zelfbeheer. Rotterdam Sportsupport kan verenigingen, indien daar behoefte aan is, tijdens deze gesprekken ondersteunen.

Sport en Cultuur

Verenigingen die een brief van Sport en Cultuur hebben ontvangen zullen niet worden uitgenodigd voor een individueel gesprek. Hiervoor heeft Sport en Cultuur twee redenen:

  1. Zelfbeheer is geen optie voor verenigingen die een aantal uur per week gebruik maken van een zwembad, gymzaal, sporthal of sportzaal. Het blijkt niet haalbaar om de verantwoordelijkheid voor (groot) onderhoud evenredig onder alle huurders van een accommodatie te verdelen. Om die reden zullen met deze clubs geen individuele gesprekken over zelfbeheer plaatsvinden.
  2. Zelfbeheer door veldsportverenigingen heeft dusdanige nadelige BTW-consequenties dat ook dit geen optie is. De beheermodellen die eerder aan de veldsportverenigingen bekend zijn gemaakt zijn dan ook van de baan. Hierover zullen met de veldsportverenigingen geen individuele gesprekken meer plaatsvinden.

Heeft u een huurovereenkomst met Sport en Cultuur en wilt u toch een gesprek met hen over de invoering van de kostendekkende huur en/of meer zelfbeheer door de vereniging, dan kunt u contact opnemen met uw contactpersoon bij Sport en Cultuur of met Rotterdam Sportsupport.

Rotterdam Sportsupport blijft de ontwikkelingen omtrent de invoering van kostendekkende huur volgen. Heeft u vragen met betrekking tot kostendekkende huur of heeft u behoefte aan ondersteuning op dit vlak, neem dan contact op met Liana Landman via l.landman@rotterdamsportsupport.nl.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Sandra Sonneveld

Sandra Sonneveld

P&O medewerker