Een mooie traditie krijgt een vervolg: het Rotterdamse sportjaar wordt weer afgesloten met de Sport Awards Rotterdam-Rijnmond. Tijdens dit feestelijke evenement in december blikken personen uit de verenigingssport, topsport, politiek en het bedrijfsleven gezamenlijk terug op de afgelopen twaalf maanden.

Titel en veel aandacht
En natuurlijk worden tijdens deze avond veel winnaars van 2017 bekendgemaakt: de Sportman, Sportvrouw, Sportploeg, het Sporttalent, de Sportvrijwilliger en de vereniging met de leukste G-afdeling. Alle genomineerden worden in het zonnetje gezet gedurende een feestelijk sportnetwerkevenement. De winnaars ontvangen een titel en award en veel aandacht vanuit diverse media.

Prachtige kans
Natuurlijk horen ook dit jaar de beste kandidaten op te gaan voor deze awards. Dus wie meld jij aan? Klik hier voor het aanmelden van een vrijwilliger en klik hier voor het aanmelden van de G-afdeling. Welke vrijwilliger zet zich voor jouw vereniging of bij sportevenementen intensief in en zou dit jaar met de titel aan de haal moeten gaan? Heeft jouw vereniging een G-afdeling die een nominatie en natuurlijk uiteindelijk ook de award verdient? Kortom, wie krijgt – samen met de club – deze prachtige kans zich te profileren en het belang van de vrijwilligers en aangepast sportaanbod helder voor het voetlicht te brengen?

Meld jouw kanshebbers aan vóór zaterdag 4 november. Een deskundige jury bepaalt per categorie drie genomineerden. Vanaf half november kan het publiek zijn stem uitbrengen. De finale is in december aan boord van het ss Rotterdam.

Nieuwe leden
Bij G-Force, onderdeel van Rotterdam Basketbal, heeft men sinds december 2016 ondervonden wat een Sport Award kan betekenen. De naamsbekendheid nam toe, en daarmee ook het aantal leden.

‘Wij hebben 32 leden, van wie er vijf zijn ingestroomd nadat we de Gehandicaptensportprijs hadden gewonnen’, vertelt G-Force-voorzitter Fons Rijnberg. ‘Want hoe gaat zoiets? Op de avond zelf en via persberichten wordt bekendgemaakt dat je de prijs hebt gekregen, en daarna ontstaat belangstelling. Journalisten bellen voor een artikel en zo’n verhaal wordt bijvoorbeeld gelezen door professionals in woonvoorzieningen voor mensen met een beperking. Of door ouders van bewoners. Vanuit onder meer die hoek hebben we aanmeldingen gekregen.’

Samen een kopje koffie
G-Force is er voor volwassenen met een verstandelijke beperking en bedient een brede doelgroep: van tieners met een autistische stoornis tot volwassenen met het syndroom van Down. Het jongste lid is 15, het oudste 46. Elke zaterdagochtend wordt getraind en jaarlijks kunnen de leden meedoen aan drie toernooien. Oók belangrijk: het traditionele kopje koffie na afloop van de training. Minstens een halfuur lang zitten leden, vrijwilligers, ouders, begeleiders en anderen gezellig met elkaar te praten, want sociaal contact is er net zo belangrijk als sporten.

Complete verrassing
G-Force nomineerde zich vorig jaar zelf voor de Gehandicaptensportprijs. Rijnberg: ‘We waren al heel blij dat we tot de drie overgebleven kandidaten hoorden. En toen tijdens de avond op het ss Rotterdam werd bekendgemaakt dat wij de winnaar waren, was dat een complete verrassing. Niels Vermeule, een lid met een autistische stoornis, is het podium opgegaan om de Award in ontvangst te nemen.’

Dat tekent het karakter van de Sport Awards, stelt Rijnberg. ‘Net als binnen Rotterdam Basketbal plaats is voor topsporters en voor mensen met een beperking, treffen ook bij de Sport Awards vele verschillende mensen elkaar. Dankzij de publiciteit rondom G-Force is breder bekend geraakt dat iedereen welkom is bij ons. Via de Gehandicaptensportprijs hebben wij nog beter kunnen uitdragen waar we voor staan. Dankzij alle publiciteit kwamen we ook in contact met Challenge Sports werk- en integratietrajecten. Die organisatie ondersteunt ons nu in de vorm van kleding en via consumpties in de kantine.’

Sportvrijwilliger van het Jaar
Een feest voor iedereen. In dergelijke bewoordingen laat ook Tom Wolbrink zich uit. De voorzitter van Korfbal Club (KC) Feijenoord werd vorig jaar verkozen tot Rotterdams Sportvrijwilliger.

Wolbrink, lachend: ‘Ik heb enorm genoten van de avond. Stel je eens voor: sta je in een net pak te wachten bij de ingang van een sfeervol verlichte ss Rotterdam, zie je opeens Nouchka Fontijn, winnaar van Olympisch zilver, naast je. En tijdens de pauze kwam Raemon Sluiter, Sportcoach van het Jaar én een held van mij, naar me toe om te zeggen dat hij het verhaal over KC Feijenoord zo mooi vond.’

Fijn en veilig
De vereniging bestaat pas drie jaar, maar heeft al rond de vijftig leden. Wolbrink is er een duizendpoot; hij staat te boek als voorzitter, trainer coach en scheidsrechter en voert ook taken uit die bij het penningmeesterschap horen. ‘De motivatie voor mijn Sport Award? De jury zei dat ik met minimale middelen, met enthousiasme en niet aflatende inzet én met sterke normen en waarden korfbal heb neergezet in de wijk. Wij willen een fijne en veilige omgeving bieden waar iedereen kan korfballen. Kinderen met aanleg voor de sport spelen samen met kinderen die wat minder bedreven zijn. En jongens en meisjes uit de wat meer welgestelde buurten uit Feijenoord vormen een team met leeftijdsgenootjes uit minder draagkrachtige gezinnen.’

Goed voor netwerk club
Waarom adviseert Wolbrink verenigingen een vrijwilliger te nomineren? ‘Ten eerste is het een mooie vorm van waardering. De vrijwilliger wordt ten overstaan van een groot publiek en beroemde sporters in het zonnetje gezet. Dat leidt tot trots. Niet alleen bij de vrijwilliger, maar ook binnen de club. Als je wist hoe vaak leden aan mij hebben gevraagd de Award te laten zien! Of hoe vaak iemand met een krantenknipsel naar me toekwam. Leden vinden het mooi om bij een club te horen die positief in het nieuws komt. Dat maakt het voor mij weer gemakkelijker te vragen of ze buiten de reguliere activiteiten extra stapjes voor de club willen zetten. En tot slot heb ik gemerkt dat de publiciteit rondom de titel goed is voor je netwerk. Je naamsbekendheid wordt groter, zodat je bijvoorbeeld net even wat sneller terechtkomt bij de persoon die je wilt spreken.’

Organisatie
De Sport Awards Rotterdam-Rijnmond is een samenwerking tussen Gemeente Rotterdam, Rotterdam Topsport, Rotterdam Sportsupport en RTV Rijnmond.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven