Hoe kan de volleybalsport op een duurzame manier worden versterkt zodat verenigingen ook in de toekomst vitaal en toekomstbestendig blijven? In Rotterdam zijn vijf volleybalverenigingen twee jaar geleden de uitdaging aangegaan met een zogenaamde ‘Supersamenwerking’. De clubs haken hiermee aan op het plan Superclubs van de Nevobo en combineren dit met het Actieprogramma Verenigingen.  

Rotterdam Sportsupport werkt samen met Rotterdamse verenigingen aan o.a. hun toekomstbestendigheid. Hier hebben we de afgelopen 3,5 jaar invulling aan gegeven vanuit het Actieprogramma Verenigingen. Dit programma bevat acties die bijdragen aan vitale, veilige en toekomstbestendige sportverenigingen. Vanuit dit programma is Rotterdam Sportsupport gericht aan de slag gegaan met de ondersteuning van een aantal goede voorbeelden in de stad. De supersamenwerking is er hier één van. De supersamenwerking is een voorbeeld van een landelijk-lokale samenwerking waarbij de verenigingen, de volleybalbond en Rotterdam Sportsupport intensief samenwerken.  

Supersamenwerking 

De samenwerkende verenigingen zijn Volley Zuid, Hou Stand, RVC/Libanon ‘50, Fusion en Beach Club Rotterdam. In Rotterdam worden op vijf thema’s doelen nagestreefd:
– Het versterken van kader.
– Het vergroten van de maatschappelijke rol.
– Intensievere samenwerking tussen de verenigingen.
– Organiseren van meer sportaanbod.
– Een impuls geven aan het beachvolleybal.

Verenigingsprofessional

In Rotterdam, dat als één van de eerste steden is aangehaakt op deze samenwerking, wordt gewerkt met een professional die in dienst is van de volleybalverenigingen: William Klaver “We hebben met de gemeente, verenigingen en de bond samen gekeken hoe we de ambities van alle partijen kunnen vertalen naar een professionaliseringsslag,” aldus Klaver. “Ik werk echt binnen de clubs. De besturen van verenigingen zijn ook mijn werkgever.” 
 
“Het is een hele toegevoegde waarde om een professional bij de club te hebben,” vult Lotte de Jong aan. “Je merkt zeker dat het fijn is in de contacten met de gemeente en de bond. Voor de voorzitters en de supersamenwerking is het af en toe wel wat lastiger omdat we allemaal vrijwilligers zijn. Het werkgeverschap blijft voor ons wel een uitdaging.” 

Wil je meer weten over deze supersamenwerking? Bekijk hier de hele video:  

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Sandra van Zevenhuijzen

teamcoördinator P&O en Financiën
Sandra van Zevenhuijzen