Elf Syrische kinderen trainen sinds kort mee bij de Rotterdamse voetbalvereniging DRL. Sport als het middel om vluchtelingen te laten integreren in de maatschappij.

“Als je de kinderen ziet glimlachen tijdens het voetballen, is dat heel mooi.” Als combinatiefunctionaris bij Rotterdam Sportsupport begeleidde Stephan Vos de eerste stappen van elf Syrische kinderen bij voetbalvereniging DRL. De kinderen, uit allerlei verschillende leeftijdscategorieën, zijn uit hun vaderland gevlucht en in Rotterdam terechtgekomen. ,,Het is prachtig, echt heel erg dankbaar werk. Die kinderen kwamen elke keer lachend van het veld af.”

Optimale samenwerking
Het initiatief is onderdeel van het programma Sport in het Jeugdnetwerk, waarin sportverenigingen en zorg- en welzijnsorganisaties de optimale samenwerking met elkaar zoeken. Het doel: jongeren kansrijk, veilig en gezond laten opgroeien in Rotterdam. In samenwerking met Stichting Nieuw Thuis Rotterdam (SNTR) probeert DRL de vluchtelingen te laten integreren in de maatschappij. Namens Rotterdam Sportsupport helpt Vos als procesbegeleider SNTR om de kinderen goed op te vangen bij de verenigingen, zoals bij DRL. In de toekomst, als de samenwerking goed verloopt, hopen we dat beide partijen dit zelf kunnen oppakken.

,,Vanuit Sportsupport geven wij clinics op basisscholen in Rotterdam, waaronder ook op een school in Hoogvliet waar veel kinderen zitten die moeilijk Nederlands spreken”, legt Vos uit. ,,Daar zijn wij in contact gekomen met SNTR.” De stichting heeft als doel 200 Syrische gezinnen met een verblijfsvergunning zich zo snel mogelijk thuis te laten voelen in Rotterdam “Dat kan op sociaal-economisch, maar ook op cultureel gebied zijn”, zegt Katja Meertens van SNTR. “Bij kinderen is dat dan om ze zo snel mogelijk mee te laten doen met Nederlandse leeftijdsgenoten en daar hoort sport natuurlijk ook bij. Maar het is voor gezinnen soms moeilijk contact te leggen met een club, in een groep gaat het makkelijker.”

Terughoudend
De 11 jongens uit Syrië wisten al snel wat ze wilden: voetballen. Vos ging op zoek naar een club en kwam uit bij DRL. De mensen bij de club reageerden in eerste instantie terughoudend, maar die twijfel verdween volgens Vos als sneeuw voor de zon. “Ik was zelf de eerste twee avonden aanwezig voor de begeleiding, omdat vooral de trainers zich in het begin nogal overvallen voelden. Maar toen ze eenmaal met die jongens op het veld stonden, veranderde dat heel snel. Ze deden het echt hartstikke goed, waren bezig met de kinderen en probeerden de jongens te helpen.” Hij wil dan ook benadrukken dat het project niet alleen goed is voor de jongens en de families (‘de vaders bloeien helemaal op en leren ook Nederlands’), maar ook voor de club zelf. “DRL is een echte Rotterdamse club, dus was het in het begin nog wat onwennig van beide kanten.”
Sport kan bijdragen aan de positieve ontwikkeling van jeugd in een kwetsbare positie. Een voorwaarde is dat het sportklimaat pedagogisch veilig is. Dit is waarom Vos SNTR helpt om specifiek déze jeugd aan een vereniging te koppelen en vervolgens de vereniging ondersteunt om de jeugd zo goed mogelijk te begeleiden.

Signaal
Vos gaat de komende tijd met zijn collega’s hard aan de slag om nog meer kinderen bij een vereniging aan het sporten te krijgen. “Wij krijgen van de gezinscoaches van SNTR een signaal als er een kind is dat wil sporten en dan zoeken wij een geschikte sportclub. Dat hoeft trouwens geen voetbalvereniging te zijn. Er zijn ook al kinderen aan het kickboxen en boxen.” Zijn eigen ervaringen met het project zijn in ieder geval al erg positief. “Ik heb er veel uren in gestoken, maar ik ga elke keer met een tevreden gevoel naar huis. Laatst kwam ik een van de vaders tegen in de supermarkt en die komt mij dan ook speciaal begroeten. De kinderen bedanken je ook na elke training, dat is echt veel meer waard dan het geld dat ik er voor krijg.”

Sport in het Jeugdnetwerk is een netwerk waarin sportverenigingen en zorg- en welzijnsorganisaties de optimale samenwerking met elkaar zoeken. Om zo de jongeren in Rotterdam kansrijk, veilig en gezond te laten opgroeien.

 

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Daan Baecke

verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk
Daan Baecke