Eén op de negen Nederlanders is laaggeletterd. In Rotterdam is dat 21% van de beroepsbevolking (16-65 jaar). In Feijenoord, Charlois en IJsselmonde ligt dat percentage zelfs boven de 30%. Wij geloven in de krachtige combinatie tussen taal en sport. Met verschillende activiteiten zetten we hier samen met partners stevig op in. Onderaan de pagina download je een factsheet met praktische informatie en een tegoedbon.

Bijeenkomst ‘Taal en Sport’ SportFilmFestival
Op vrijdag 12 april, tijdens het SportFilmFestival, organiseerden we de bijeenkomst ‘Taal en Sport’. Tijdens deze avond gingen we met bestuurders van Rotterdamse sportverenigingen in gesprek over laaggeletterdheid. Hoe uit het probleem zich op de club? Wat kan jouw vereniging betekenen voor mensen die laaggeletterd zijn? En wat levert het jouw vereniging op om hierop in te zetten? Met boeiende sprekers, interessante praktijkvoorbeelden en praktische tips inspireerden we de bezoekers.

‘Taal en Sport’ is een samenwerking tussen Rotterdam Sportsupport, Bibliotheek Rotterdam, Gemeente Rotterdam en Stichting Lezen & Schrijven.

Sportieve Taalles
Met een nieuw programma, de Sportieve Taalles, richten Rotterdam Sportsupport, Bibliotheek Rotterdam en Basisschool RK de Regenboog zich op ouders die een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij de Nederlandse taal. Voor peuter en ouder komen taal en sport samen in deze pilot. De peuters leggen, onder begeleiding van een ouder, een sportief parcours af en doen voor elke sportieve oefening sámen met de ouder een taaloefening. Inmiddels is ook een tweede pilot gedraaid bij de Valentijnschool, waar we samenwerken met peuterspeelzaal de Dolfijn. Lees hier verder.

Stadssafari 2019
Op maandag 16 april gaven Jelmer Knossen en Stephan Vos van Rotterdam Sportsupport bij voetbalvereniging DRL een presentatie tijdens de Stadssafari. De Stadssafari is een speciale ontdekkingstocht door Rotterdam in het kader van het Nationale Bibliotheekcongres. De deelnemers brachten hierbij een bezoek aan organisaties die iets extra’s doen op het gebied van diversiteit. Rotterdam Sportsupport vertelde die middag over de Sportieve Taalles en samenwerking met Stichting Nieuw Thuis Rotterdam.

De Gezonde Taaltafel
Letitia Vriesde en Tazem Allahi organiseren bij Sportplusvereniging Rotterdam Atletiek ‘De Gezonde Taaltafel’: sport- en taalles voor vrouwen die moeite hebben met de Nederlandse taal. Vriesde is sportcoach bij Stichting Sportenderwijs en Tazem Allahi is taalvrijwilliger bij Taalent010. Het tweetal geeft drie keer per week les aan ongeveer vijftig vrouwen.

Informatiebijeenkomst Deuce Again
Tennisvereniging Deuce Again uit Feijenoord organiseerde in het najaar van 2018 als eerste Rotterdamse vereniging een goedbezochte informatiebijeenkomst voor leden om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid. Wil je meer weten over laaggeletterdheid en wat je als vereniging voor deze aandachtsgroep kunt doen? Lees dan dit artikel.

Factsheet en tegoedbon
Benieuwd wat je als vereniging kunt betekenen voor deze aandachtsgroep? Download hieronder de factsheet met daarin praktische informatie over hoe je laaggeletterdheid als vereniging kunt aanpakken. Ook tref je hier een tegoedbon die gebruikt kan worden voor de inzet van een ervaringsdeskundige bij jouw op de club.

In een speciaal katern besteedde de Rotterdamse stadskracht onlangs aandacht voor het thema laaggeletterdheid.

Warning: include(templates/rij_met_downloads.php): failed to open stream: No such file or directory in /Users/davidjon/Development/rspimport/wp-content/themes/rsp/import/data.import.class.php on line 43

Warning: include(): Failed opening ’templates/rij_met_downloads.php’ for inclusion (include_path=’.:/usr/local/Cellar/php/7.3.7/share/php/pear’) in /Users/davidjon/Development/rspimport/wp-content/themes/rsp/import/data.import.class.php on line 43

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Gert-Jan Lammens

Gert-Jan Lammens

directeur