Veel sportclubs in Rotterdam willen graag de kantine gezonder maken, maar hebben nog wat last van koudwatervrees. Team:Fit helpt verenigingen de stap in de goede richting te zetten.

Gezondere sportkantine

Om direct de grootste angst van veel verenigingen, kantinebeheerders en sporters weg te nemen: nee, de patat, bitterballen en broodjes frikandel hoeven niet uit de kantine te verdwijnen. Ook niet als het aan Christiaan Both, coach van Team:Fit in Zuid-Holland, ligt. “Nee, dat is helemaal niet nodig. Zelfs als je een Gouden Sportkantine wilt worden, de meest gezonde kantine in ons programma, is er nog ruimte voor patat en bitterballen. Het gaat er om dat je als vereniging ook de betere keuzes in je assortiment hebt.”

Stappenplan

Team:Fit is een landelijk initiatief van Jongeren Op Gezond Gewicht, een stichting die subsidie ontvangt van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Vanuit het programma helpen coaches sportverenigingen en -accommodaties bij het gezonder maken van de kantines. Wanneer je als Rotterdamse sportclub besluit om de stap te zetten, is Both het eerste aanspreekpunt. ”Ik kom langs, geef een presentatie en maak een scan van de kantine. Elke vereniging kan namelijk op een ander terrein winst boeken. Op basis van het gesprek en de scan maken we gezamenlijk een stappenplan. Je hoeft namelijk echt niet alles in een keer om te gooien, stapje voor stapje aan de slag werkt in de praktijk goed.”

Zo’n stappenplan is voor veel clubs ook nodig omdat ze vooral worstelen met de vraag waar ze moeten beginnen. “Het is allereerst belangrijk dat je het niet alleen doet. Vaak staat er iemand achter de bar die de eerste stap wil zetten, maar het is heel lastig om dat in je eentje te doen. Zorg dat je medestanders hebt. Samen is het veel makkelijker om die stappen te maken.”

Wat Both verenigingen in het begin van de transformatie op het hart drukt: Het gezonder maken is makkelijker dan het lijkt. “Wij hebben drie scores die een kantine kan halen: brons, zilver en goud. Bij een Gouden Sportkantine bestaat tachtig procent van het zichtbare assortiment uit gezondere producten, bij een Zilveren Sportkantine is dat zestig procent. Brons wil zeggen dat er in iedere productgroep een betere keuze te verkrijgen is, die keuzes ook zichtbaar zijn, het drinken van water wordt gestimuleerd en dat al deze afspraken ook in het beleid zijn vastgelegd. Een vereniging bepaalt zelf voor welk niveau ze wil gaan. Ik weet zeker dat elke club in Rotterdam brons kan halen.”

Betere keus

Nog een ander vooroordeel waar Both graag mee wil afrekenen: het gezonde assortiment bestaat echt niet alleen maar uit wortels en tomaten. “Het gaat om de betere keuze en die is er in alle soorten en maten. Als Team:Fit werken wij samen met het Voedingscentrum. Zij hebben een hele lijst met betere keuzes voor alle producten die in de doorsnee kantine liggen.” En dat betekent niet automatisch een smoothie in plaats van cola of een salade die de bittergarnituur vervangt. “Neem chips als voorbeeld. Een kleiner zakje is al een voorbeeld van een betere keuze. Of popcorn.”

Als Both bij verenigingen langsgaat, merkt hij dat er voor de overgang naar een gezondere kantine vaak zorgen zijn over de financiën. Maar volgens de Team:Fit Coach merkt de penningmeester niets van de veranderingen, als ze maar geleidelijk worden doorgevoerd. ”De ongezonde producten zijn bijna altijd de producten die het best worden verkocht. Nog een reden om niet meteen het hele assortiment om te gooien. Begin met de ongezonde artikelen die weinig worden verkocht. Zorg dat daar een betere keuze voor is en ga dan stap voor stap verder.”

Als hij ook die beer op de weg heeft weggejaagd, zijn de clubs vaak heel enthousiast. “Ze zien ook in dat er echt niet alleen maar tomaten op tafel komen of dat de kroketten verdwijnen. Iedere vereniging kan de kantine gezonder maken, dat weet ik zeker.”

Wil je meer informatie over een gezonde sportkantine? Neem dan contact op met jouw gebiedscoördinator.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf