De Rotterdamse sportwethouder Sven de Langen opende op 4 september de splinternieuwe turnhal in Topsportcentrum Rotterdam. Deze unieke trainings- én wedstrijdhal vormt sinds deze week de thuisbasis voor het TeamNL topsportprogramma turnen heren. Ook wordt vandaag het 010-puntenplan turnen bekrachtigd, dat is bedoeld om de gehele turnsport in de regio een impuls te geven.

De komst van het TeamNL topsportprogramma turnen heren naar Rotterdam is tot stand gekomen in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU), NOC*NSF, Topsport Metropool, gemeente Rotterdam en Rotterdam Topsport. Op 1 september zijn de turners van start gegaan in een speciaal hiervoor volledig verbouwde topsporthal in het Topsportcentrum.

“Het is geweldig om dit eerste TeamNL topsportprogramma in Rotterdam te mogen verwelkomen”, aldus Sven de Langen, wethouder volksgezondheid, zorg, ouderen en sport. “We hebben hier met z’n allen hard aan gewerkt en ik ben er trots op dat het is gelukt.”

Hiermee zijn er in Nederland nu vier locaties met een topsportprogramma turnen. Rotterdam is het nieuwe trainingscentrum van in totaal vijf topturners uit de regio Zuidwest-Nederland, van wie Rotterdammer Bart Deurloo (vorige maand nog olympisch finalist op de rekstok in Tokio) de bekendste is, en een groep aankomende junioren die zich voorbereidt op de Olympische Spelen van Parijs 2024.

Topturnhal uniek in Nederland
Topsporthal 2 in Topsportcentrum Rotterdam is volledig verbouwd en ingericht als turnlocatie. “Samen met de KNGU, die eigenaar is van het topsportprogramma, NOC*NSF en de gemeente Rotterdam hebben we een turnhal gerealiseerd die uniek is in Nederland”, zegt Peter Blangé, directeur van Rotterdam Topsport. “Het is een trainings- én wedstrijdhal, met de modernste toestellen, voorzieningen en hulpmiddelen.”

Er zijn ook vrouwentoestellen, waardoor de hal breder inzetbaar is. Rotterdamse turnverenigingen kunnen gebruikmaken van de hal op vrije uren voor eigen trainingen en club- en regiowedstrijden. Ook zullen er EK- en WK-kwalificatiewedstrijden worden georganiseerd. De hal beschikt over permanente tribunes met ruim 700 zitplaatsen.

“Deze stap is niet alleen belangrijk voor het topturnen heren maar ook voor het versterken van de gymsportinfrastructuur in de breedte, waarbij professionele coaches en vitale clubs samen zorgen voor nog meer sportplezier in Rotterdam”, aldus Marieke van der Plas, directeur van de KNGU.

010-puntenplan turnen
In navolging hiervan hebben Rotterdam Topsport, Sportbedrijf Rotterdam, Rotterdam Sportsupport en de KNGU vanuit het Actieprogramma Verenigingen samen met de Rotterdamse turnverenigingen het 010-puntenplan turnen opgesteld om de gehele turnsport in de regio een boost te geven.  

“De nieuwe mogelijkheden van de turnhal en de impuls die het Rotterdamse turnen hiermee krijgt, doen mij als oud-turner deugd. Het versterkt niet alleen de topsport maar biedt ook allerlei kansen voor Rotterdamse turnverenigingen. Zij kunnen rekenen op brede ondersteuning, variërend van organisatorische vraagstukken tot ledenwerving en een veilig sportklimaat om deze kansen te verzilveren. Ook komen er extra bijscholingen en opleidingen beschikbaar voor (potentiële) turntrainers en ander kader”, aldus Gert-Jan Lammens, directeur van Rotterdam Sportsupport. 

“De nieuwe turnhal is de start van een hele mooie samenwerking in de extra boost die we met elkaar geven aan de turnsport in Rotterdam. In onze accommodaties zorgen we in overleg met de verenigingen en aansluitend op hun behoefte voor een zo goed mogelijke inrichting en programmering. Daarnaast gaat de Sportcoach turnen vanuit ons aan de slag met het verzorgen van clinics in het basisonderwijs. Maar we kijken ook naar de koppeling van turnen met andere sporten, zoals breakdance en freerunning. Hier gaan de sportregisseurs proactief aan de slag om deze sporten elkaar te laten versterken en nieuwe vaardigheden spelenderwijs ontstaan”, aldus Ronald van Ombergen, directeur Sportbedrijf Rotterdam.

Topsport Metropool
Het topsportprogramma in Rotterdam wordt gefaciliteerd door Topsport Metropool, de organisatie (voorheen bekend als CTO Metropool) die namens NOC*NSF en de gemeenten Rotterdam, Den Haag en Dordrecht verantwoordelijk is voor de ondersteuning van TeamNL topsportprogramma’s. De turners kunnen vanaf nu gebruikmaken van alle faciliteiten die Topsport Metropool te bieden heeft.

Topsportinfrastructuur
De hele Rotterdamse topsportinfrastructuur en het faciliteitennetwerk voor topsport krijgen een boost door de komst van het topsportprogramma turnen heren. Zo kunnen de topsporters onderwijs en topsport combineren met ondersteuning van het Onderwijsplatform Rotterdam, waarin voor het turnen voornamelijk wordt samengewerkt met Albeda en Thorbecke VO.

Strength & Conditioning-ruimte
Behalve de nieuwe turnhal wordt vandaag ook de gloednieuwe Strength & Conditioning- ruimte officieel geopend. Deze topsportfaciliteit is ingericht in samenwerking met Matrix Fitness op de Promenade in Topsportcentrum Rotterdam. Hier kunnen naast de turners ook andere Rotterdamse topsporters gebruik van maken, maar ook de selecties van de Rotterdamse topsportverenigingen en talentcentra.

Groepsfoto: Mirjam Lems

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter