Elke week sporten zo’n 2500 Rotterdammers bij één van de 16 Rotterdamse turnverenigingen. De turnsport is zo populair onder kinderen en jongeren dat sommige verenigingen zelfs een wachtlijst hebben. Om te zorgen dat nog meer Rotterdammers kunnen turnen bij vitale, veilige en toekomstbestendige turnverenigingen sloegen de turnclubs én sportpartners de handen ineen; het 010-puntenplan was geboren.

Dit plan voorziet, sinds de opening van de Topturnhal in september 2021, in verschillende acties om de turnsport een boost te geven in Rotterdam. Rotterdam Sportsupport heeft met elke turnclub een gesprek gevoerd en gevraagd welke ondersteuning zij willen. Zo zijn er verenigingen die aan de slag wilden met: hun organisatie, het werven van leden of een veilig sportklimaat. Ook gaven zij aan behoefte te hebben aan extra bijscholingen en opleidingen voor (potentiële) turntrainers en andere vrijwilligers. Rotterdam Sportsupport biedt clubs nu op al deze onderdelen intensieve ondersteuning en zoekt samen met de andere sportpartners naar oplossingen voor de uitdagingen waar de clubs tegenaan lopen. Er worden nu bijvoorbeeld vaker en dichterbij opleidingen vanuit de KNGU georganiseerd voor Rotterdamse trainers en vrijwilligers.

Meerdere turnverenigingen gaven daarnaast aan moeite te hebben met het vinden, opleiden én behouden van nieuwe trainers. Dit maakt dat niet alle kinderen die willen turnen ook echt terechtkunnen bij een club in de buurt. “Dat is natuurlijk jammer. Rotterdam Sportsupport heeft een coördinator in huis gehaald om dit probleem samen met clubs op te lossen. Zo kunnen clubs in toekomst weer groeien en van betekenis zijn voor meer Rotterdammers,” aldus Martine Willemse, verenigingsconsulent bij Rotterdam Sportsupport.  

Mede door het 010-puntenplan was er nog intensiever contact tussen de verenigingen en ontdekten zij vaak dezelfde uitdagingen te hebben. Zes verenigingen in Rotterdam-Noord bundelden daarom met behulp van Rotterdam Sportsupport hun krachten in een stichting. Martine Willemse vertelt: “De verenigingen kunnen trainers uitwisselen, werkzaamheden zoals bijvoorbeeld de ledenadministratie combineren en de turnzalen efficiënter indelen. Ook denken ze samen na over nieuw aanbod. Veel turnsters en turners stoppen wanneer ze naar de middelbare school gaan. Sporten als freerunnen en crossfit spreken hen juist wel heel erg aan. Daarom hebben we samen met de clubs nieuw sportaanbod ontwikkeld voor middelbare scholieren, een combinatie van crossfit en turnen. Zo hopen we deze doelgroep langer voor de turnsport te kunnen behouden,” aldus Willemse.

De sportcoach turnen, die werkt bij Sportbedrijf Rotterdam, gaat met clinics jongens enthousiasmeren om te gaan turnen. Daarnaast heeft Sportbedrijf Rotterdam de gym- en sportzalen afgelopen jaar optimaal ingericht voor de verenigingen. Rotterdam Topsport zorgde de afgelopen tijd al voor veel inspiratie voor de Rotterdamse turn(st)ers. In de schoolvakanties konden verenigingen gezamenlijk trainen in de mooie nieuwe topturnhal en kregen de sporters en trainers ondertussen tips van TeamNL turners.

Het 010-puntenplan is samen met de Rotterdamse turnverenigingen opgesteld door Rotterdam Topsport, Sportbedrijf Rotterdam, Rotterdam Sportsupport en de KNGU vanuit het Actieprogramma Verenigingen.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / programmacoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan