(Bron: Sport KnowHow XL)

Het nieuwe XtraGrass is een combinatie van natuur- en kunstgras. De Nederlandse XtraGrass-primeur komt toe aan de gemeente Rotterdam. Na een bezoek aan het XtraGrass trainingsveld van FC Kopenhagen in 2009 besloot zij om het concept te gaan toepassen. Een jaar later werden de eerste velden aangelegd, op sportpark Zestienhoven en bij voetbalvereniging HOV. Sinds een half jaar beschikt ook de Rotterdamse vereniging Steeds Hooger over Xtragrass.

Bij de ontwikkeling van een nieuw veld ging de voorkeur van de club in eerste instantie uit naar kunstgras. De gemeente – die de financiering voor haar rekening nam – vond dat echter te duur, maar bleek met XtraGrass een betaalbare oplossing aan te kunnen dragen. “De kosten zijn voor een groot deel afhankelijk van de natuurlijke ondergrond van een veld. In het geval van Steeds Hooger was vervanging van alleen de toplaag eigenlijk voldoende.” zegt Rob de Heer van Sports Pitch Engineering die onder andere het XtraGrass ontwikkelde. XtraGrass bestaat voor 80% uit natuurgras, de overige 20% is kunstgrasvezel. De Heer: “We zien ook bij een amateurclub als Steeds Hooger dat het herstel van de velden, zelfs na meerdere keren erop spelen, heel snel gaat omdat de velden in een minder deplorabele staat raken.

Dat verklaart ook waarom de UEFA enthousiast is. De Heer: “Op hun trainingscomplex in het Zwitserse Nyon liggen al een paar jaar twee doelgebieden die zijn aangelegd volgens de XtraGrass-methode, dus ze zijn goed op de hoogte.” Toch vond een delegatie van de Europese voetbalbond het raadzaam om ook bij Steeds Hooger te kijken hoe het veld zich houdt als er wekelijks meerdere keren op gespeeld wordt. Het heeft ze niet teleurgesteld, vermoedt De Heer. “Na ongeveer zeshonderd wedstrijduren ligt het er daar nog altijd prima bij, dat kan een voorbeeld zijn voor andere clubs.”

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Bryan Bastiaanse

Bryan Bastiaanse

coördinator monitoring en verantwoording projecten