Het kabinet heeft op 21 april aangekondigd dat kinderen en jongeren tot en met 18 jaar vanaf 29 april onder begeleiding buiten met elkaar mogen sporten. De leeftijdsgroep 13-18 jaar zal daarbij wel anderhalve meter afstand tot elkaar moeten houden. Er mogen geen (officiële) wedstrijden worden gespeeld. Ook de kleedkamers en kantines bij buitensportaccommodaties blijven dicht.

Deze geplande openstelling van sportverenigingen voor jeugd roept bij verenigingen veel vragen op. Op dit moment wordt er door NOC*NSF gewerkt aan het toepassen van de richtlijnen en protocollen die de afgelopen tijd samen met Platform Ondernemende Sportaanbieders, VSG en het ministerie van VWS zijn voorbereid. NOC*NSF zal een overkoepelend protocol voor de sport opleveren. Daarnaast werken sportbonden aan een protocol per sporttak. Deze protocollen zijn erop gericht dat de jeugdactiviteiten goed en veilig georganiseerd kunnen worden. Wanneer deze protocollen gereed zijn is op dit moment nog niet duidelijk. Zodra deze documenten gereed zijn zullen wij ze ook op onze website publiceren.

Iedere club is zelf expert als het gaat om het gebruik van haar eigen accommodatie en het eigen sportaanbod. Begin dus gerust al met het praktisch uitdenken van de hervatting van jeugdtrainingen en toets jullie ideeën straks aan de geldende protocollen. Uiteraard kun je ook wachten op de protocollen en naar aanleiding daarvan jullie eigen plan van aanpak opstellen.

Rotterdam Sportsupport volgt nauwgezet alle berichtgeving over de aankondigde versoepeling. Wij zullen ook hierover komende tijd tips en good practices delen via onze website en sociale media.

Klik hier voor de vragen & antwoorden over sport van de Rijksoverheid. Klik hier voor vragen en antwoorden van het NOC*NSF.

Heeft jouw club vragen?

Voor specifieke vragen met betrekking tot het coronavirus en Rotterdamse sportverenigingen, kun je rechtstreeks contact opnemen met René Biemans via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 23 82 58 15.Dit zei premier Rutte tijdens de persconferentie van 21 april over de breedtesport:

‘Sport is natuurlijk voor ons allemaal waanzinnig belangrijk voor onze gezondheid en vandaar dat we steeds hebben gezegd dat individueel sporten kan. Een rondje hardlopen, fietsen, een wandeling; het kan en het mag en het is goed voor iedereen. Zeker in deze tijd, nu we noodgedwongen meer aan huis gebonden zijn. Natuurlijk is gedwongen binnen zitten extra ingewikkeld voor kinderen en jongeren, voor wie de directe risico’s van het virus kleiner zijn. Vandaar dat we hebben besloten dat kinderen in de basisschoolleeftijd dus tot en met 12 jaar vanaf 28 april (red: site Rijksoverheid zegt dat verruiming geldt vanaf 29 april) weer in de buitenlucht in teamverband mogen trainen. Voorlopig blijft het bij trainen en onderlinge potjes maar geen officiële wedstrijden want die leiden tot reizen en meer contacten en dus tot een hoger verspreidingsrisico.

Voor jongeren in de middelbare schoolleeftijd tot en met 18 jaar geldt dat zij ook meer ruimte krijgen om buiten georganiseerd te sporten maar wel op anderhalve meter afstand en dus ook zonder officiële wedstrijden. Onderlinge potjes kunnen als die specifieke sport het mogelijk maakt om die anderhalve meter te handhaven. En steeds geldt: geen ouders langs de lijn, thuis douchen en verder je gezond verstand gebruiken. We vragen de gemeente om hierin de regie te nemen en samen met de lokale sportclubs te kijken naar de mogelijkheden en faciliteiten. Zodat zoveel mogelijk kinderen en jongeren de kans krijgen mee te doen, dus ook de niet-leden van verenigingen.

Ten derde – de (red: vergunnings- en meldplichtige) evenementen: die gaan niet door tot 1 september. We verlengen dat besluit dus met drie maanden, van 1 juni tot 1 september. Dat doen we omdat we de risico’s hiervan de komende maanden zeker niet aankunnen en omdat we recht willen doen aan de behoefte aan duidelijkheid bij de organisatoren.’ (red: Samenscholingen – waaronder niet-vergunningsplichtige evenementen – zijn verboden tot en met 19 mei)

De redactionele toevoegingen zijn ter verduidelijking gedaan op basis van aanvullende informatie van de Rijksoverheid.

Meer weten?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste ontwikkelingen rondom het coronanieuws? Lees dan alles in ons coronadossier. Met onder meer:

  • Meest actuele maatregelen voor (Rotterdamse) sportverenigingen.
  • Financiële gevolgen voor sportverenigingen.
  • Alles over organisatie, vrijwilligers en veilig sportklimaat.

Wij staan voor je klaar!

Marcella Deters

Marcella Deters

interim projectleider beweegcoach