Ruim een jaar geleden ontstond bij tennisvereniging UTC (Unilever Tennisclub) het idee om een jeugdafdeling te beginnen. Inmiddels sporten er wekelijks een kleine vijftig kinderen aan de Rotterdamse Daltonlaan. Patrick Sluijk is trots op het bereikte resultaat. En hij wil verder. “Het komende jaar gaan we met dezelfde energie en toewijding door.”

Als Struijk op een doorsnee avond om zich heen keek, constateerde hij dat tennisvereniging UTC een trekpleister was voor veel jonge ouders. De kinderen van deze leden – veelal in de leeftijdscategorie vier tot en met zeven jaar – waren weliswaar aanwezig, maar keken vooral vanaf de zijlijn toe. En dat moest anders, vond de Rotterdammer. “Ik heb als tennisleraar veel ervaring met het werken met kinderen. Ik wilde mijn ervaring en de ruimte binnen de vereniging benutten om deze kinderen in een vertrouwde omgeving kennis te laten maken met de sport. De eerste stappen werden gezet door kinderen van UTC-leden, maar later volgde ook kinderen uit de buurt die enthousiast zijn geworden van de clinics.”

Vervolgstap
De clinics waar Struijk naar refereert werden gegeven door Rotterdam Sportsupport, dat de tennisvereniging uit Blijdorp ondersteunde bij het opzetten van de jeugdafdeling. Gijs Peelen, combinatiefunctionaris bij Rotterdam Sportsupport, ging langs diverse basisscholen in de buurt van het tenniscomplex. Hij gaf verschillende demonstraties om kinderen te enthousiasmeren voor de tennissport. Peelen: “Een combinatiefunctionaris is de verbindende partij tussen scholen en sportaanbieders. Door tennis op een speelse en inspirerende manier aan te bieden op scholen, worden kinderen enthousiast om de sport verder te ontdekken op de tennisvereniging.”

Jeugdcommissie
Inmiddels heeft UTC al een jeugdcommissie die zich onder andere bezighoudt met het organiseren van activiteiten, zoals een jeugdcompetitie, ouder/kind toernooi en het pannenkoekentoernooi. Daarnaast verzorgt UTC op jaarbasis twee tenniskampen. “Deze activiteiten zijn nodig om iedereen enthousiast te houden”, aldus Struijk. “Er is veel sportaanbod in de dit deel van de stad. Dat maakt de uitdaging groter om deze kinderen te behouden voor de tennisvereniging. Daarom moet je ervoor zorgen dat er ook buiten de lestijd om tijdverdrijf is voor de kinderen en de ouders actief betrekken bij de vereniging. We hebben bijvoorbeeld ook een aantal ouders als nieuw lid mogen verwelkomen.”

Trots
Op dit moment heeft de jeugdafdeling van UTC een kleine vijftig leden. Een bijzondere mijlpaal voor een vereniging die ruim een jaar geleden alleen tennisaanbod had voor volwassenen. Struijk: “We zijn als vereniging heel trots op wat we hebben bereikt het afgelopen jaar. We gaan het komende jaar met dezelfde energie en toewijding door als in 2017. Ik denk dat er nog genoeg potentie is om door te groeien met de jeugdafdeling. Onze doelstelling? Doorstoten naar de 75 jeugdleden. Daar gaan we alles aan doen!”

Zaterdag 24 en zondag 25 maart organiseert UTC twee open dagen. Tussen 10.00 uur en 14.00 uur kunnen kinderen onder begeleiding van een tennisleraar vrijblijvend een proefles nemen en zodoende kennis maken met de vereniging. Daarnaast is er tussen de middag een gratis lunch.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Sandra van Zevenhuijzen

Sandra van Zevenhuijzen

teamcoördinator P&O en Financiën