Twaalf deelnemers van het programma Bewegen naar Werk, hebben zich aangemeld voor de Run voor KiKa in het Kralingse Bos op 29 juni. De werkzoekenden lopen vijf of tien kilometer om geld in te zamelen voor KiKa (Stichting Kinderen Kankervrij).

Dat de Bewegen naar Werk-deelnemers zich voor het loopevenement hebben aangemeld, is opvallend te noemen. Bewegen naar Werk is een samenwerking tussen de gemeente Rotterdam, Rotterdam Sportsupport en meerdere sportverenigingen. Met dit programma doen Rotterdammers uit de bijstand mee aan allerlei sport- en beweegactiviteiten bij sportverenigingen. De deelnemers, die meestal al een aantal jaar een bijstandsuitkering hebben, kennen vaak meerdere en uiteenlopende problemen. Voorbeelden zijn een verminderde lichamelijke gesteldheid, een ongezond voedingspatroon en een maatschappelijk isolement. Deelname aan de sport- en beweegactiviteiten moet de werkzoekenden helpen weer mee te doen aan de maatschappij.

“De meeste mensen die starten met Bewegen naar Werk, zijn niet meteen enthousiast”, zegt trainster Trudy van Bregt. “De deelnemers beginnen vaak afwachtend en minder gemotiveerd. Maar al snel wordt tegenzin omgezet in plezier. Dit gebeurde ook met de groep van 26 deelnemers die aan het programma meedoet bij RSV Sperwers. Hun enthousiasme en onderlinge sociale contacten hebben er nu toe geleid dat ze zich hebben aangemeld voor de Run voor KiKa. Ik vind het geweldig dat Bewegen naar Werk zulke mooie dingen doet met mensen”, zegt van Bregt.

29 juni doen de 12 deelnemers mee aan de Run voor KiKa in het Kralingse Bos. Ze doen mee aan de afstanden vijf of tien kilometer. Van Bregt: “De deelnemers zijn onder begeleiding nu volop in training. Op de dag zelf worden ze begeleid door 3 looptrainers en de verzorger van RSV Sperwers. Ook hebben ze afgesproken zich in te zetten om sponsorgelden in te zamelen voor hun deelname. Ik zou het een gigaprestatie vinden als ze de afstanden op 29 juni met succes gaan voltooien, zeker als ik me de fysieke staat van de meeste de deelnemers van enkele maanden geleden voor de geest haal.”

Voor iedereen die Bewegen naar Werk-deelnemers, of de 3.000 andere lopers, wil aanmoedigen: de 10 kilometer start 29 juni om 13.00 uur bij atletiekvereniging PAC, de vijf kilometer start om 14.30 uur. Meer informatie over de Run voor KiKa: https://www.runforkika.nl/rotterdam.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Kim Santbulte

Kim Santbulte

projectleider Rotterdam Sport op Maat