Rotterdamse voetbalclubs werken samen met stichting MEE Rotterdam Rijnmond  om wat terug te doen voor kinderen in de stad die niet zomaar lid van een vereniging kunnen worden. Ferry Gommers van Spartaan’20 is één van de vrijwilligers die zich voor de jeugd inzet.

Een paar weken geleden wisten de pupillen van Ferry Gommers (41) niet wat ze zagen toen ze arriveerden voor de training. De trainer stond namelijk niet alleen in de voetbalkooi van speeltuin De Driehoek. “Ik ken Soufiane Touzani al heel lang. Om die gasten te verrassen, heb ik hem gevraagd: als je een keer tijd hebt, kom eens langs. Ze vonden het fantastisch. Hij komt natuurlijk ook uit de wijk en is echt een voorbeeld voor de kinderen.”

Niet alle kinderen in Rotterdam kunnen makkelijk lid worden van een sportvereniging. Zij zijn vanwege medische of andere redenen niet in staat aan te haken bij het reguliere aanbod. Stichting MEE Rotterdam Rijnmond begeleidt samen met de voetbalverenigingen deze  kinderen die extra aandacht nodig hebben. “Maar dat is onmogelijk zonder de aanwezigheid van vrijwilligers als Ferry,” zegt Stephan Vos, combinatiefunctionaris voetbal bij Rotterdam Sportsupport.

Bloemhof
Gommers is al sinds 1996 jeugdtrainer en vrijwilliger bij Spartaan’20. Twee seizoenen geleden vroeg de club hem of hij niet alleen op het veld, maar ook in de wijk Bloemhof de jeugd de fijne kneepjes van het voetbalvak zou willen bijbrengen. “Dat wilde ik graag doen, maar het was in het begin niet altijd even makkelijk. De leeftijdsverschillen in de groep waren groot en het veld was niet afgeschermd waardoor er vaak mensen door de training heenliepen.” Daarom schakelde hij Vos in. De combinatiefunctionaris liep een aantal trainingen met Gommers mee en leerde hem wat handigheidjes om met de groep om te gaan. “We hebben het bijvoorbeeld gehad over wat andere spelvormen. Als de kinderen meer uitgedaagd worden,  gaan ze niet klieren en doen ze de hele training mee.”

De ‘leerlingen’ van Gommers in Bloemhof zijn namelijk wel anders dan hij bij Spartaan’20 gewend is. Niet alleen qua voetbaltalent (zo trainde Gommers onder andere oud-Feyenoorder Bruno Martins Indi), maar ook qua achtergrond. “De één heeft ADHD, de ander diabetes. Vorig jaar was er een jongen die al een jaar niet naar school ging toen hij bij ons kwam trainen. Inmiddels zit hij weer op school en daar hebben die trainingen bij geholpen. Daar doe je het voor.”

Bijzonder
Vos roemt de inzet van Gommers en de vereniging. “Erg bijzonder dat Spartaan’20 zich zo profileert. Veel clubs proberen iets voor de wijk te doen, maar het komt niet altijd van de grond.” De sleutel tot succes is volgens Vos de inzet van de vrijwilligers. “Ferry weet precies wat er nodig is om die kinderen mee te krijgen. En het mooie is dat als je op de club bent, hij daar ook altijd is. Hij weet het clubgevoel naar de straat te vertalen en dat kan lang niet iedereen.”

De combinatie van de tips van Vos en een nieuw trapveldje in speeltuin De Driehoek (‘een hele vooruitgang’) zorgt ervoor dat het dit seizoen beter gaat dan ooit. Elke maandag en vrijdag is het drie kwartier lang feest. “Het is echt een hele leuke groep. Ze gaan geweldig met elkaar om en dat maakt het echt heel leuk.” Een kleine wens voor dit seizoen heeft Gommers nog wel. “Er zijn al een aantal kinderen naar sportverenigingen doorgestroomd, maar het zou leuk zijn als ze nog vaker naar Spartaan’20 komen.”

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek.