Van de tien automobilisten die kort ervoor een sportkantine hebben bezocht, blijkt bij alcoholcontroles dat er één te veel heeft gedronken. Eén op de twintig heeft zelfs flink te veel genuttigd. De Bob in de Sportkantine campagne helpt leden en bezoekers van sportverenigingen bewust te maken van de gevolgen van alcoholgebruik in het verkeer. Welke club wil nu dat iemand een verkeersongeluk veroorzaakt vanwege overmatig alcoholgebruik in zijn kantine?

Mooie middelen gratis
Rotterdamse sportverenigingen kunnen dit jaar mooie middelen krijgen om te voorkomen dat mensen met te veel alcohol op achter het stuur kruipen. Doe gratis mee aan de campagne Bob in de Sportkantine. Team Sportservice Zuid-Holland voert deze uit in opdracht van Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV-ZH).

Geen verbod
Sportconsulent Marvin Straver van Team Sportservice Zuid-Holland: ‘Het doel is niet een alcoholverbod in de kantine. We willen wel dat iedereen beseft dat twee biertjes het maximum is. Drink je toch meer, wat overigens niet verstandig is, loop dan vervolgens naar huis of zorg dat je een Bob hebt.’

Verenigingen kunnen op vier manieren meedoen aan deze gratis campagne. Ze hebben de mogelijkheid zich aan te melden voor alle middelen, maar het staat ook vrij een keuze te maken.

1. Campagnepakket
Hiermee kweken clubs bewustzijn over verantwoord alcoholgebruik. Vraag het gratis campagnepakket aan. Dit bevat bijvoorbeeld prullenbakjes, notitieblokjes en afschuimers (van bierkragen) met teksten als ‘Een echte Bob maakt een punt van nul verkeersslachtoffers’.

2. Campagneteam op bezoek
Laat een 4-koppig team langskomen tijdens een toernooi, evenement of wedstrijd van het hoogste team. De teamleden informeren bezoekers op ludieke wijze over verantwoord alcoholgebruik. Die moeten bijvoorbeeld proberen met een bal een opblaasbare Bob te raken terwijl ze een bril dragen waarmee het lijkt alsof ze dronken zijn.

3. Bob-bord
Bestel een Bob-sponsorbord op maat voor langs het veld of in de kantine.

4. Training instructie verantwoord alcoholgebruik
Vraag een IVA-training aan voor alle barmedewerkers. Deze wordt gratis aangeboden. Waar mogelijk plannen we dit samen met andere Rotterdamse verenigingen in één kantine.

Met limo naar huis
Leuk en hilarisch: deelnemende verenigingen maken kans op een rit in een limo voor de Bob. Na een verenigingsfeest rijdt de Bob samen met zijn vrienden naar huis in een limousine. Twee limo’s worden verloot onder deelnemende verenigingen. Drie limo’s zijn te winnen door de meeste punten te scoren in de Bob-quiz. En drie limo’s gaan naar winnaars van acties op sociale media.

Verantwoord alcoholbeleid
Rotterdam Sportsupport hecht veel belang aan een verantwoord alcoholbeleid binnen sportverenigingen. Denk hierbij onder andere aan schenktijden, geen alcohol onder de 18 jaar en goede afspraken rondom alcoholvrij rijden na een bezoek aan de sportkantine. Heb je vragen of wil je meer informatie over dit onderwerp, dan kan je contact opnemen met je gebiedscoördinator.

 

Verenigingsondersteuning is een belangrijk onderdeel van de dienstverlening van Rotterdam Sportsupport. Elke vereniging heeft een gebiedscoördinator binnen Rotterdam Sportsupport. Deze persoon beantwoordt vragen, geeft advies en stimuleert verenigingen in te spelen op (sport)behoeften vanuit de wijk. Voor meer informatie over de ondersteuningsproducten voor Rotterdamse sportverenigingen klik hier.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Marcella Somers

officemanager
Marcella Somers