Jouw club is normaal gesproken ‘kampioen in verenigen’. Maar in deze tijd is dat een grote uitdaging. Wat als de core business van je vereniging door de sluiting ineens wegvalt? Steeds meer Rotterdamse verenigingen nemen het initiatief om op een andere manier te verenigen. Wij delen een aantal mooie initiatieven ter inspiratie en geven je tips om succesvol te verenigen.

Deze clubs blijven ook tijdens sluiting verenigen

  • Nikantes Corona tussendoortje: Nikantes heeft een mooie positieve, transparante en open nieuwsbrief gemaakt waarin de voorzitter vertelt wat deze corona-tijd voor hem, voor de club en voor de leden betekent. De nieuwsbrief doet een beroep op de saamhorigheid van de leden en brengt de leden toch een beetje samen. En omdat zij de niet-officiële zaalkampioenen nu niet fysiek kunnen huldigen, worden zij digitaal gehuldigd in dit leuke bericht.
  • v.v. Rozenburg: omdat de leden nu de voortgang van de bouw van het nieuwe pannaveld niet kunnen zien, krijgen ze een virtueel kijkje met een fotoverslag. Zo kunnen ze er toch een beetje bij zijn.
  • The Hookers: met diezelfde insteek zijn ze bij The Hookers gaan filmen met een drone zodat iedereen die de club mist, toch even mee kan kijken.
  • HC Rotterdam: HC Rotterdam is meer dan hockey alleen. Een plek waar jong en oud elkaar ontmoet. Omdat de club en de leden dat de komende tijd moeten missen, stimuleren zij dat teams elkaar vinden via Instagram, TikTok, Facebook en Twitter. In een bericht geven ze aan dat de club ‘van ons allemaal is’ en iedereen dus de zorg draagt om deze beroerde tijd met elkaar door te komen. Een belangrijke boodschap: ‘let daarbij een beetje op elkaar. Ook daar hebben wij als leden van HC Rotterdam een belangrijke rol!’  Ook sprak de voorzitter de leden en ouders toe in een live update via zoom.
  • TC Schiebroek: ook bij TC Schiebroek konden de leden rekenen op een praatje van het bestuur. Het bestuur hoopt dat iedereen gezond is en vertelt wat de gevolgen zijn voor de tennisclub.
  • De Betrokken Spartaan: in een mooie video laten ze zien dat iedereen bij Sparta meeleeft en dat zij graag hun steentje bijdragen in deze moeilijke tijden. Ze brachten bloemen langs bij zorginstellingen in de regio. Eerder deelde Sparta al clubkleurplaten voor de Spartaantjes die zich thuis vervelen.
  • Schaakvereniging Erasmus: nu de deuren van de schaakvereniging gesloten zijn, is de club op zoek gegaan naar andere oplossingen. Schaakvereniging Erasmus organiseerde voor het eerst een online schaaktoernooi waar 21 mensen aan deelnamen. En het volgende online toernooi staat alweer op de planning!
  • Excelsior Rotterdam: deze club heeft ook een oplossing voor als de verveling thuis gaat toeslaan: documentaires. Nu er geen voetbal is, delen ze verschillende kijktips van documentaires over Excelsior om het clubgevoel sterk te houden. Ook kun je bij Excelsior voetballen tegen profs! Excelsior4All organiseerde namelijk een online FIFA-toernooi.
  • Korfbalvereniging OZC: organiseert een leuke online pubquiz met de hashtag #samenvooruit. Een mooi initiatief om toch te verenigen in deze tijd.
  • sv Charlois: biedt in samenwerking met de Werkshop gratis huiswerkbegeleiding voor hun jeugdleden of kinderen van de oudere leden om de ouders wat te ontlasten als ‘juf’ of ‘meester’.
  • FC IJsselmonde: wie maakt de mooiste stoepkrijtcreatie? De club roept haar leden op om een mooie creatie van stoepkrijt te maken. Op de mooiste vijf creaties kan via social media worden gestemd en de drie met de meeste stemmen krijgen bij de heropening van de club een mooie prijs.
  • Sv. Atomium ’61: ook bij sv. Atomium ’61 wordt een eerlijk verhaal gedeeld vanuit de vrijwilligers van de vereniging. Ze geven een inkijkje in de vraagstukken waar de vereniging voor komt te staan: hoe gaat het verder met de competitie? Welke financiële gevolgen heeft het voor club? Ze durven dus eerlijk de onzekerheden te delen, maar met een positieve twist: dat we er samen wel weer uitkomen. Ook op Instagram komt dit saamhorigheidsgevoel terug. Ze gooien een bal de digitale wereld in. Word je genomineerd om de bal te vangen? Vang hem dan op, laat een trucje zien en gooi hem verder. Op die manier laten ze zien dat ze niet opgeven en toch een beetje samen zijn.
  • Sportersvoorelkaar.nl: tot slot nog een mooi initiatief van twee bonden.
    De KNBB (Koninklijke Nederlandse Biljartbond) en NJBB (Nederlandse Jeu de Boules Bond) slaan de handen ineen om sporters die nu thuis zitten in contact met elkaar te brengen. Beide sportbonden hebben een grote groep ouderen onder haar leden. Deze groep is het meest vatbaar en heeft de grootste kans om in een sociaal isolement te komen. Via dit platform kun je je opgeven om biljarter of bouler te bellen voor een praatje of aangeven dat je graag een keer gebeld wil worden door een andere biljarter of bouler.

Zo blijf je succesvol verenigen!

Zet deze mooie lijst met good practices van de Rotterdamse verenigingen je aan het denken? Onderstaande tips helpen jou om het verenigingsgevoel onder de leden sterk te houden.

  • Wees eerlijk, open en transparant: de clubs die hun eigen gevoelens op papier zetten en een inkijkje geven in wat er voor hen allemaal speelt op dit moment kunnen op veel steun van hun leden rekenen. Er wordt duidelijk uitgelegd wat de gevolgen zijn voor de club en dat het voor het bestuur ook een onzekere periode is. Dit uitspreken zorgt voor vertrouwen en dat is precies wat er in deze periode nodig is. Eerlijk, open en transparant zijn kan er op die manier bijvoorbeeld ook voor zorgen dat leden minder snel hun lidmaatschap op zullen zeggen in deze onzekere periode. Een win-win voor beide partijen dus.
  • Een vereniging draag je samen: verenigingen zijn bij uitstek plaatsen om te verenigen, iets wat in deze periode in fysieke vorm niet mogelijk is. Hoe mooi is het dat clubs hun manier van verenigen anders invullen en vertalen naar de online wereld? En dan niet alleen maar zenden, maar ook hun leden oproepen om samen mooie dingen op te zetten. Zoals de bal doorgooien bij Atomium ’61. Zo voel je je in deze, toch wel wat eenzame tijd, verbonden met je club en de andere leden. Dat biedt houvast.
  • Denken in kansen: natuurlijk is het voor iedereen een onzekere periode, maar samen kunnen we ook in deze tijd oplossingen bedenken om te verenigen. Of het nou gaat om oplossingen tegen verveling thuis, bloemen afleveren (op gepaste afstand) bij de zorg of schaken online aanbieden… Door te onderzoeken wat nog wél mogelijk is, kun je als club een positieve twist geven aan een moeilijke tijd. Je kunt als club natuurlijk altijd contact opnemen met je gebiedsconsulent om te sparren over wat je in deze tijd voor je leden kunt betekenen.

Een ander mooi initiatief dat zeker op deze pagina thuis hoort is zijn alle thuis workouts en challenges die de Rotterdamse clubs aanbieden voor hun leden en andere geïnteresseerden. Eerder bundelden we al een hoop initiatieven en inspiratie in dit artikel. Heeft jouw club ook zo’n mooi voorbeeld als de clubs hierboven? Deel ze dan met m.tieman@rotterdamsportsupport.nl om ze toe te voegen aan dit artikel.

Meer weten?

Wil je meer leden binden aan jouw club? Heb je vragen over het aanbieden van sport voor nieuwe doelgroepen. Of wil je werk maken van ledenbehoud?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Ledenwerving
  • Ledenbehoud
  • Ondernemerschap
  • Doelgroepadvies
  • Nieuw, flexibel sportaanbod

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan