Ze gaan Rotterdam vooruithelpen op het terrein van onderwijs, gezondheid, veiligheid, re-integratie of sportparticipatie. Eind volgend jaar moet de stad dertig Sportplusverenigingen kennen. Dat zijn sterke en vitale clubs die het in hun mars hebben nog meer te bieden dan een prima sportaanbod. Inmiddels hebben al vier Sportplusverenigingen officieel afgetrapt. Ze worden begeleid door Rotterdam Sportsupport, dat op deze manier uitvoering geeft aan het gemeentelijk Uitvoeringsprogramma Sport.

Jongeren met gedragsproblemen een plekje bieden in de vereniging. Mensen de kans geven via vrijwilligerswerk de weg – terug – te vinden richting arbeidsmarkt. Senioren in staat stellen op een laagdrempelige manier te bewegen en zo aan hun gezondheid te werken. Het zijn voorbeelden van ambities die Sportplusverenigingen koesteren. Niet bepaald geringe ambities. Rotterdam Sportsupport helpt de clubs dan ook zich erop in te richten. De organisatie legt voorts de link met partners uit haar netwerk die specifieke expertise kunnen inbrengen.

Manager Verenigingsondersteuning en -ontwikkeling Sanne Scholten vertelt: ‘Vorig jaar hebben wij de eerste tien clubs geselecteerd en zijn ze aan de slag gegaan met het formuleren van hun ambities. Vier Sportplusverenigingen zijn nu officieel begonnen met de uitvoering van hun plannen: XerxesDZB, Sv Atomium ’61, Sportzone Charlois en, begin dit jaar, vv HWD Overschie. Overigens bestaat Sportzone Charlois uit zes clubs uit die deelgemeente. De andere verenigingen die vorig jaar zijn geselecteerd, zullen binnenkort hun plannen klaar hebben en officieel aftrappen. Verder worden dit jaar opnieuw tien clubs uitgekozen. Voor de zomer maken zij samen met Rotterdam Sportsupport hun plannen en daarna gaan ze die uitvoeren.’

De sport doet in Rotterdam dus nadrukkelijk iets voor de maatschappij. Scholten hoopt dat die houding wederkerig is. ‘Een mooi voorbeeld is de jeugdzorg die hopelijk krachten gaat vrijmaken voor de sport. Op die manier kunnen we verenigingen helpen om de jeugd nog beter te begeleiden. Anderzijds zijn we dan in staat sneller in te grijpen bij problemen met kinderen.’

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek.