Een bijdrage leveren aan duurzame en circulaire stad. Met Project Plastic gingen twaalf Rotterdamse sportverenigingen dit jaar de uitdaging aan om het gebruik van plastic te verminderen en de vereniging startklaar te maken voor de nieuwe regelgeving rondom het verminderend gebruik van plastic. Dit gebeurde aan de hand van drie (digitale) workshops, twee online vragenuurtjes en persoonlijke ondersteuning van Rotterdam Sportsupport. De gemeente Rotterdam en Rotterdam Sportsupport zijn voornemens om volgend jaar verder te gaan met dit project.

Rotterdam heeft grote ambities als het om circulariteit gaat. In 2030 wil de stad dat circulair de maatstaf is en dat het fossiele grondstoffengebruik met 50% is verminderd. In 2050 is de Rotterdamse samenleving echt volledig circulair. De gemeente wil graag de kracht van sportverenigingen benutten om deze ambitie te realiseren en heeft ze Rotterdam Sportsupport de opdracht gegeven om hier met sportverenigingen mee aan de slag te gaan. Naast deze Rotterdamse ambitie is door de single-use plastics regeling (SUP-richtlijn) – oftewel het (gedeeltelijk) verbod op plastic in de horeca – én door de invoering van statiegeld op (kleine) petflessen, een kans ontstaan voor verenigingen om met duurzaamheid en circulariteit aan de slag te gaan. Ook sportverenigingen zullen zich moeten voorbereiden op de aankomende regelgeving over het verminderend gebruik van plastic.

“Met Project Plastic hebben we verenigingen geïnspireerd om aan de slag te gaan met het reduceren van plastic en (andere) circulaire afvalstromen.”

Pepijn Geldof (Rotterdam Sportsupport)

Project Plastic

Pepijn Geldof, verenigingsconuslent Accommodatie & Duurzaamheid, is enthousiast over de aanpak van deelnemende verenigingen. “Met Project Plastic hebben we verenigingen geïnspireerd om aan de slag te gaan met het reduceren van plastic en (andere) circulaire afvalstromen. Dit hebben we gedaan aan de hand van inspirerende voorbeelden en praktische tips om verenigingen te laten zien hoe het óók kan en wat dit kan opleveren. In samenwerking met Vang Buitenshuis (een programma gericht op afvalvermindering van Rijkswaterstaat en partner van Rotterdam Sportsupport in Project Plastic, red.) hebben we verenigingen concrete ideeën en tips meegeven aan de hand van een speciaal voor sportverenigingen geschreven stappenplan.”  
   Rotterdam Sportsupport organiseerde drie (digitale) workshops met twaalf sportverenigingen en zorgde voor persoonlijke ondersteuning. In de derde en laatste workshop hield iedere vereniging een korte pitch over de plannen en ambities voor de toekomst op gebied van duurzaamheid. Sportplusverenigingen Atomium’61 en V.O.C. en ETC Hoogvliet kwamen als winnaar uit de bus. In de onderstaande video bekijk je meer over de duurzaamheidsambities van deze sportverenigingen.    

Video en factsheet

Wil je weten hoe de deelnemende verenigingen Project Plastic hebben ervaren? Bekijk dan de onderstaande video met ETC Hoogvliet, HC Rotterdam en Atomium’61. De uitgebreidere versies met de drie verenigingen vind je op ons YouTube-kanaal.

n de onderstaande infoheet zie je de belangrijkste cijfers en learnings van Project Plastic. Kun je het niet goed zien? Klik dan hier.

Hoe nu verder?

Ben je als vereniging geïnspireerde geraakt, wil je aan de slag met dit thema of heb je vragen? Neem dan contact op met Maurits Morsink, verenigingsconsulent bij Rotterdam Sportsupport, via m.morsink@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. Hij helpt je graag verder!  

Meer weten?

Wil je jouw accommodatie beter benutten? Heb je vragen over toegankelijkheid of duurzaamheid? Of wil je verbouwen, uitbreiden of verhuizen?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Fondsen en subsidies
  • Duurzaamheid
  • Wet- en regelgeving
  • Vergunningen
  • Toegankelijkheid
  • Extern reclamebeleid

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf