Verenigingsconsulent Miranda Monster bezoekt deze zomer verschillende Rotterdamse sportverenigingen. Hoe houden clubs zich staande in de coronatijd? Voor welke uitdagingen staan ze? In een blog deelt Miranda haar bevindingen. Deze keer: vv Pernis. Over looproutes, coronakilo’s en verantwoordelijkheidsgevoel.

Ineens lig je als vereniging helemaal stil. De velden, kleedkamers, bestuurskamer, clubhuis en tribune zijn leeg. Je vrienden, sportmaten, de supporters, spelers en vrijwilligers zijn niet meer de mensen met wie je iedere training en wedstrijddag plezier beleeft. Blij en tegelijkertijd spannend is het als er na maanden weer (onder verscherpte maatregelen) gesport mag worden. Elkaar weer even zien en sportief bezig zijn op de plek waar je al jaren met veel plezier komt. En toch voelt dit heel gek. Bij binnenkomst moet je immers meteen richting het sportveld en na afloop direct naar huis.
     Op 1 juli, een maand nadat de horeca weer is geopend, kunnen ook de sportverenigingen bijna volledig open. Er mogen wedstrijden gespeeld worden, er kan gedoucht worden en, niet heel onbelangrijk, de derde helft begint weer! Spelers, leden en supporters zijn er klaar voor. Het liefst willen ze meteen volledig beginnen. Dus deur open, tap aan en de muziek gezellig op 10. Of toch niet?

Ontmoeten

De openstelling is echter niet zonder regels en maakt dat verenigingen maatregelen moeten treffen. Een gezondheidscheck, geen handen schudden, anderhalve meter afstand bewaren en ga zo maar verder. Een hoofdpijndossier voor bestuurders die graag de inkomstenstroom op gang zien komen en de leden weer in het clubhuis willen ontmoeten, maar ook beseffen dat ze als voor een enorme uitdaging staan als vrijwilligersorganisatie.
     Zo ook vv Pernis, een vereniging die zoveel meer is dan alleen een voetbalclub. Het is een dorpshuis waar mensen graag samenkomen. Voorzitter Jaco Hoekman voorziet aanvankelijk veel uitdagingen. Samen met een team vrijwilligers bereidt hij zich daarom goed voor. Als voorzitter is hij verheugd dat er weer gevoetbald kan worden als de minister-president deze toezegging geeft. Maar vanuit zijn verantwoordelijkheidsgevoel is hij er nog niet helemaal gerust op.

Als voorzitter is Jaco Hoekman verheugd dat er weer gevoetbald kan worden. Maar vanuit zijn verantwoordelijkheidsgevoel is hij er nog niet helemaal gerust op.

– Miranda Monster –

‘Kartbaan’

Om te kijken of de vertaling van de maatregelen goed zijn ingevuld en daarnaast te sparren over dat verantwoordelijkheidsgevoel, vraagt hij of Rotterdam Sportsupport wil meekijken en -denken. Als verenigingsconsulent Accommodaties en Horeca breng ik samen met collega Fragette Jagt, verenigingsconsulent van het gebied Pernis, een bezoek aan de voetbalvereniging. Hartelijk worden we op anderhalve meter afstand ontvangen in het clubhuis, dat is omgetoverd tot een heuse ‘kartbaan’. Althans, zo lijkt het met de zwart/geel-getapete looplijnen. De tafels staan uitgemeten op de juiste afstand en ook het aantal stoelen is verminderd.
      Een leuk en openhartig gesprek volgt. Met de vereniging gaat het goed. De leden worden gemist en de wens om weer met elkaar te verenigen is groot. Alle opgelegde maatregelen benauwt de club wel enigszins, want politieagent willen de clubvrijwilligers niet spelen. Maar het besef is aanwezig dat het goed naleven van de maatregelen van groot belang is. De voorzitter benoemt heel goed dat je als team ook verantwoordelijkheid draagt. Ieder kaderlid moet de maatregelen omarmen anders wordt het een lastige opgave. Als vereniging is het belangrijk om alle maatregelen zichtbaar te vertalen naar de situatie van de vereniging, zodat voor leden en bezoekers te zien is wat van ze verwacht wordt en het voor vrijwilligers makkelijker is om bezoekers op de regels te wijzen.

Coronarondje

Na een drankje en het goede gesprek op het terras is het tijd voor een zogenaamd ‘coronarondje’ door het clubhuis. We bewandelen dezelfde route als gasten op het complex. Zo is er een aangepaste in- en uitgang gecreëerd en staat er een tafel klaar waar met een desinfectiemiddel en een uitdraai van de gezondheidscheck. Op de grond is zichtbaar gemaakt waar je mag lopen. Ook is er nagedacht over hoe je verantwoord iets kunt bestellen bij de bar. De keuken is nog niet open om zo meer ruimte te creëren in het clubhuis en zodoende de bar met voldoende mensen te kunnen bemannen in de zomer. Tijdens het rondje maken we de vereniging blij door te vertellen dat er toch meer zitplaatsen mogelijk zijn dan er nu zijn opgesteld. Fragette en ik hebben meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om een kijkje te nemen in de nieuwe bestuurskamer en het kleedkamergebouw. Trots laten de mannen dit zien en vertellen de plannen die nog uitgevoerd gaan worden.

Vertrouwen

Samengevat kan ik zeggen dat de vereniging zich heeft voorbereid. Ons bezoek heeft ertoe geleid dat de clubvrijwilligers extra vertrouwen hebben gekregen om de stap te gaan zetten om weer open te gaan. Eén van de belangrijkste dingen om te blijven benadrukken, is thuis te blijven bij klachten. En waar je ook komt, je hoort iedereen over de ‘coronakilo’s’. Bij vv Pernis kun je hier tijdens de derde helft in ieder geval met alle maatregelen aan blijven werken. Om een drankje te kunnen nuttigen, moet je immers wat meer meters lopen dan voorheen.
     Voor verenigingen is het belangrijk dat het verenigen weer kan en dat ook de clubkas gespekt wordt. Dit kan alleen als leden, bestuurders en vrijwilligers goed samenwerken. Maak het gezellig met elkaar, maar doe dit wel op gepaste afstand en relaxed zittend op een stoel, bank of barkruk. Zo heeft iedereen plezier en kan het seizoen beginnen!

Bekijk hieronder de vlog van het bezoek aan vv Pernis:

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan contact op met Miranda Monster via m.monster@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-2429315.

Miranda Monster

Verenigingsconsulent Accommodatie & Horeca
Miranda Monster

Meer weten?

  • Vitale, veilige en toekomstbestendige sportverenigingen
  • Rotterdammers blijvend in beweging
  • Impact op mensen én de stad
  • Adviseren en pionieren vanuit het belang en de kracht van sport en verenigen

Zó brengen we Rotterdammers met sport en verenigen blijvend in beweging en maken we impact op mensen én de stad. Lees hier meer over wat wij doen.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens