In samenwerking met OPEN Rotterdam is Rotterdam Sportsupport gestart met een nieuwe serie met verhalen over de drijvende krachten achter Sportplusverenigingen in Rotterdam. Overal maken Rotterdammers tijd vrij om te sporten bij één van de ruim driehonderd sportverenigingen in de stad. Sportplusverenigingen zijn clubs met een veilig sportklimaat, die hun zaken organisatorisch en financieel op orde hebben én met veel maatschappelijke betrokkenheid. Kortom: die meer bieden dan sport. In de vijfdelige serie ‘Verschilmakers: de drijvende krachten achter Rotterdamse Sportplusverenigingen’ nemen we een kijkje bij deze clubs. 

Aflevering 1: Kruidige atletiek en dankbaarheid op de budovloer

Bij Rotterdam Atletiek in Blijdorp wordt naast de atletiekbaan ook taalles gegeven aan vrouwen. In ontspannen en ongedwongen sfeer krijgen zij zowel sport als taalles bij de club. Een ander mooi voorbeeld van een Sportplusvereniging is Unity99. In Zevenkamp geeft Patrick van Daalen speciaal door hem ontwikkelde budolessen aan jongeren met autisme.

Aflevering 2: Sporten voor jong, oud of met een beperking

Rotterdam Basketbal viert haar 65-jarig bestaan. De club is een veilige haven voor jonge, oude en ook gehandicapte sporters uit de buurt. Het is de liefde voor de club die hier het ‘verschil maakt’ en die het bijvoorbeeld mogelijk maakt dat er volop sportaanbod voor mensen met een beperking is. Bij TTV Alexandria wordt een balletje geslagen door fanatieke parasporters. Voor de echte beginners is er schuiftafeltennis met zijkanten aan de tafels zodat de bal er niet zomaar af gaat.

Aflevering 3: Fanatieke vrijwilligers bij Spartaan ’20 en Rugbyclub The Hookers

Op Zuid wordt er al bijna 100 jaar gevoetbald bij Spartaan ’20. In Charlois staan elke zaterdagochtend weer ouders langs de lijn om hun kind aan te moedigen. Het verenigingsleven heeft voor ouders en kinderen een enorme aantrekkingskracht. De voetbalouders zetten graag hun kostbare tijd in om de club beter te maken. Ook aan Rugbyclub The Hookers kan je goed zien waarom ze het Sportpluspredicaat verdient. De rugbyclub verbindt partijen in Hoek van Holland met respect voor de sport, voor elkaar en voor de omgeving. Ook in mei op het strand tijdens het internationale Jeugdbeachrugbytoernooi.

Aflevering 4: Appie inspireert bij Feyenoord Futsal en N.I.O. korfbalt voor de gezelligheid

Feyenoord Futsal is met een ernorm betrokken coach en een inspirerende werking voor jongeren op Zuid een echte Sportplusvereniging. N.I.O korfbal is een voorbeeld van een hele andere Sportplusvereniging. Bij deze club draait het allemaal om gezelligheid. N.I.O. is een voorbeeld van een vereniging met een veilig sportklimaat. Dat wil zeggen dat iedereen op een gezonde manier met elkaar omgaat en er een duidelijke gedragscode is.

Aflevering 5: Eindelijk plekje voor Hockeyclub Delfshaven en Olympisch roeien bij Skadi

Hard werken wordt beloond bij Skadi en Hockeyclub Delfshaven. Skadi is een zeer ondernemende vereniging met hele actieve en betrokken vrijwilligers. Niet voor niets zijn ze dan ook de enige studentenvereniging met een Sportpluspredicaat. Hockeyclub Delfshaven is een achte club van en voor de wijk, waar iedereen op elk niveau en met plezier sport.

Rotterdam Sportsupport stimuleert en ondersteunt sportverenigingen bij het realiseren van maatschappelijke activiteiten. Een toetsingscommissie bepaalt welke clubs het Sportpluspredicaat ontvangen. Dit toont aan dat de club een gezonde sociale en organisatorische huishouding heeft en succesvolle maatschappelijke activiteiten ontplooit. Meer weten over Sportplus? Lees hier verder. 

Monique de Groot

projectcoördinator Sportplus
Monique de Groot

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Daan Baecke

verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk
Daan Baecke