Voetballers die elkaar al voor de wedstrijd de hand schudden, gaan daarna vriendschappelijker met elkaar om. Dat is de gedachte achter het ritueel dat steeds vaker wordt uitgevoerd in Rotterdam. Spartaan ’20 begon er al een paar jaar geleden mee. Sinds zaterdag 11 oktober is het eveneens te zien bij alle pupillenwedstrijden van de veertien verenigingen die deelnemen aan de Rotterdamse aanpak veilig voetballen. Laat u ook inspireren.

Let’s shake hands! Dat is op steeds meer Rotterdamse voetbalvelden het credo voorafgaand aan het eerste fluitsignaal. Spelers van het ene team staan bijvoorbeeld opgesteld langs een helft van de middencirkel, terwijl hun opponenten langslopen om een hand te geven. Het persoonlijke contact draagt bij aan meer acceptatie en respect tijdens het duel zelf.

Bij Spartaan ’20 is dit al een tijd een goede gewoonte. Vandaar ook dat er onlangs een filmpje van is gemaakt dat andere clubs tot voorbeeld kan strekken.

De D-, E- en F-teams van veertien verenigingen besteden er sinds medio deze maand in elk geval al extra aandacht aan. Het gaat om de clubs die meedoen aan de Rotterdamse aanpak veilig voetballen. Dat is een initiatief dat meer respect en plezier op en rond de voetbalvelden moet brengen in Rotterdam.

Eén van de zes thema’s binnen de aanpak is dat spelers en trainers van de jeugdteams zowel voor als na de wedstrijd de handen schudden van hun tegenstanders en de scheidsrechter. De deelnemende verenigingen maken dit bekend binnen zowel de eigen gelederen als richting de buitenwereld, tegenstanders bijvoorbeeld. Dit doen ze onder meer door te wijzen op de video.

Steeds meer sportverenigingen werken aan een klimaat waar jeugdleden een veilig gevoel hebben en zich daardoor goed kunnen ontwikkelen. In een veilig sportklimaat wordt positief gecoacht, kennen ouders en kaderleden hun rol en wordt gewenst gedrag gestimuleerd. De Rotterdamse aanpak veilig voetballen is een initiatief van de KNVB, de gemeente en Rotterdam Sportsupport.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Floor Vierboom

Floor Vierboom

teamcoördinator Communicatie