De NOS bericht vanmorgen dat bij sportverenigingen relatief veel misbruik voorkomt. De omroep meldt dat één op de twintig jongeren in het verleden te maken heeft gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag bij sportclubs

De onderzoekers hebben 5 procent van de meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag gekwalificeerd als ernstig. Het gaat met name om ongewenste aanrakingen en seksueel getinte opmerkingen. Één procent is bij de sportvereniging verkracht, nog eens anderhalf procent heeft een poging tot verkrachting meegemaakt.

Het is onduidelijk wat de cijfers zeggen over de huidige verspreiding van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij sportverenigingen. “We vonden het onmogelijk om kinderen zelf te bevragen over mogelijk traumatiserende gebeurtenissen in de sportomgeving. (…) Er zit dus vertraging op de cijfers.” De onderzoekers zeggen dat veel sportbonden initiatieven hebben genomen om misbruik en wangedrag tegen te gaan.

Ook Rotterdam Sportsupport maakt werk van het voorkomen van misbruik bij sportverenigingen. Onze organisatie heeft pedagogisch adviseurs in dienst die werken aan de veiligheid en het plezier op de Rotterdamse sportverenigingen. Ook zijn er (landelijke) initiatieven waar Rotterdamse sportverenigingen gebruik van kunnen maken om seksueel misbruik bij verenigingen te voorkomen. Naast het aanvragen van VOG’s is dit de cursus ‘In veilige handen’.

Clubs die interesse hebben in mogelijkheden om seksueel misbruik te voorkomen óf in andere maatregelen die bijdragen aan een veilig sportklimaat, kunnen contact opnemen met pedagogisch adviseur Ineke Kalkman via 010-2429315 of i.kalkman@rotterdamsportsupport.nl.

Bekijk hier het NOS-artikel.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laura van Velzen

Laura van Velzen

strategisch adviseur Interne organisatie