Clubs en evenementen draaien grotendeels op vrijwilligers. Maar hoe is het eigenlijk om je als vrijwilliger in te zetten voor een sportevenement? Jelle van der Meer (projectcoördinator verenigingsontwikkeling) was vorige maand actief als Assistent Venue Director bij WEURO 2017 en deelt zijn ervaringen.

Afgelopen zomer ben ik actief geweest als vrijwilliger op WEURO 2017. Ik was actief als Assistent Venue Director en maakte de wedstrijden van dichtbij mee. Waar ik met speciale aandacht naar kijk is de rol die vrijwilligers hebben en hoe zich dit verhoudt tot de sportvereniging. Er zijn vrijwilligers die iets met vrouwenvoetbal hebben, maar er zijn nog veel meer vrijwilligers die niks hebben met (vrouwen)voetbal of zelfs niet echt iets met sport hebben.
Het meest bijzondere om te zien is dat er ontzettend veel jongeren zijn die zich inzetten als vrijwilliger. Liefst 50 procent van het totaal aantal vrijwilligers is tussen de 18 en 30 jaar oud! Zoveel jonge vrijwilligers is iets waar veel sportverenigingen voor zouden tekenen. Nu is een groot sportevenement natuurlijk wel iets anders dan een sportvereniging, maar naar bepaalde aspecten kijken geeft wel inzicht in waarom (jonge) vrijwilligers hiervoor kiezen. Aan de hand van mijn ervaringen tijdens WEURO 2017 in Deventer laat ik zien wat het doen van vrijwilligerswerk voor een groot sportevenement zo aantrekkelijk maakt.

  1. Als vrijwilliger bij WEURO 2017 voel je je onderdeel van het toernooi. Alles wat gebeurt krijg je mee en je bent dan ook een ambassadeur van het toernooi. Natuurlijk zijn er specifieke dingen waar je zelf niet bij bent omdat je op dat moment een taak hebt, maar dan hoor je dat later van je collega’s of in de nieuwsbrief. Zelf was ik als Assistant Venue Director vooral betrokken bij de wedstrijdorganisatie en voelde ik dat de spanning in aanloop naar de wedstrijd langzaam opliep. Het hoogtepunt was de start van de wedstrijd die ik iedere keer meemaakte op het veld tussen beide dug-outs in.
  2. Meewerken aan een groot sportevenement gebeurt op projectbasis. Vooraf is min of meer duidelijk hoeveel tijd je in een bepaalde periode kwijt bent. Natuurlijk is dit van tevoren niet precies te zeggen dus een bepaalde mate van flexibiliteit wordt van je verwacht. Bij de start van het toernooi bleek dat de Venue Director niet op assistentie gerekend had, maar werd er wel gekeken naar wat ik voor haar kon betekenen. De tijden die vooraf gecommuniceerd waren, waren veel te ruim en sloten ook niet altijd aan bij de momenten waarop er iets moest gebeuren. Als je wil houd je dus tijd over. Daarnaast kan je ook altijd op zoek naar extra dingen. Daardoor bepaal je zelf hoeveel tijd je besteedt aan het toernooi.
  3. Veel vrijwilligers investeren veel in het toernooi, van lange reizen tot hotelovernachtingen, tot het opnemen van vakantiedagen. Hier staat geen financiële vergoeding tegenover, maar de waardering wordt op andere manieren uitgedrukt. Vanuit de organisatie is er ontzettend veel waardering voor de vrijwilligers. Dit is zowel vanuit het lokale organisatieteam als vanuit de UEFA. Deze waardering wordt ook regelmatig uitgesproken, maar is ook merkbaar in de benadering. Er wordt goed voor je gezorgd qua kleding en catering en daarnaast krijg je verschillende cadeautjes. Het hoogtepunt was het bezoeken van de finale en de Closing Party na afloop van deze geweldige wedstrijd.
  4. WEURO 2017 was ook een fantastische leerervaring. Ik heb een kijkje achter de schermen mogen nemen en van dichtbij meegemaakt hoe een groot toernooi werkt. Van het doornemen van draaiboeken en de regels rondom wedstrijden, het bijwonen van de Organisational Meeting tot een rondleiding door de regiewagen tijdens de wedstrijd. Medewerkers van de UEFA proberen je echt inzicht te geven in het hele reilen en zeilen.

Voor mij zijn bovengenoemde punten de belangrijkste redenen om me in te zetten als vrijwilliger bij WEURO 2017. Al met al was het een fantastische ervaring en sluit ik zeker niet uit dat ik me in de toekomst nog vaker zal inzetten voor grote sportevenementen. Dat de Leeuwinnen historie hebben geschreven maakt het helemaal af, maar daar heeft heel Nederland van mee mogen genieten.

 

 


Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens