Rotterdam Sportsupport gelooft in de kracht van gamen en het toepassen van deze tak van sport als nieuw aanbod in het verenigingsleven. In dit artikel leggen we uit waarom wij (mede)organisator zijn van de Esoccer Championship Rotterdam.

In al onze activiteiten zoeken we de verbinding met verenigingen. Het hart van de sport. Deze verengingen bereiden we voor op de toekomst. Wij geloven dat een verbinding tussen de online- en offlinewereld veel kansen biedt voor verenigingen.
Veel (jonge) voetballiefhebbers zijn verslingerd aan FIFA 19 op de PlayStation en/of de Xbox. De Esoccer Championship Rotterdam speelt in op deze passie. Als sportvereniging kun je hiermee méér zijn dan alleen een sportaanbieder. De sportvereniging is een ontmoetingsplek, een plek waar je niet alleen sport maar ook blijft hangen omdat er andere leuke dingen te doen zijn. Met dit project zorgen we ervoor dat je ook op een andere manier trots op je vereniging kunt zijn.

Fysieke, cognitieve en sociale vaardigheden
Uit onderzoek blijkt dat online gamen de cognitieve vaardigheden stimuleert. Met de zogenoemde FIFA skill games, die tussen de wedstrijden door worden gespeeld, zorgt Rotterdam Sportsupport ervoor dat de spelers ook toekomen aan de nodige beweging. Combinatiefunctionarissen van Rotterdam Sportsupport verzorgen deze beweegelementen.
Ook is er bewust voor gekozen om de bijeenkomsten te organiseren in de kantines van sportverenigingen en niet online, zoals tegenwoordig gebruikelijk is in de Esports. Door deze fysieke bijeenkomsten ontmoeten kinderen elkaar in een sociale context en heeft de club de kans om de cohesie een boost te geven en (strategische) samenwerking tussen spelers te bevorderenEen gamecompetitie faciliteert dit samenkomen. Iemand zit niet thuis op de bank achter het scherm, maar ontmoet andere gamers en leert tijdens het spel samenwerken en gezamenlijk strategieën ontwikkelen.

Opzet Esoccer Championship Rotterdam
De Esoccer Championship Rotterdam richt zich op kinderen in de leeftijdscategorie 12 t/m 18 jaar. Tussen april en eind juni starten we met een zogenoemde qualifer (kwalificatieronde, red) bij de vereniging. Hier kunnen kinderen, ook die niet lid zijn van de vereniging, aan deelnemen. De organiserende partijen zorgen voor de opbouw, leggen de regels uit en begeleiden het toernooi.
In de periode tussen augustus en oktober gaan we verder met een competitie tussen verenigingen in Rotterdam. De acht beste spelers van iedere vereniging tijdens de qualifer vertegenwoordigen hun esportteam in deze competitie. Dit team speelt, begeleidt door een scheidsrechter, 1vs1 en 2vs2 tegen vier andere verenigingen: twee keer op de eigen club en twee keer elders in de stad.

De vier poulewinnaars plaatsen zich vervolgens voor de finale in Rotterdam Ahoy, die op vrijdag 18 oktober plaatsvindt tijdens de Rotterdam Games Week. Ook de andere teams zijn uitgenodigd om deze dag bij te wonen.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter