Sommige Rotterdamse sportverenigingen incasseren extra sponsorgelden met reclame-uitingen die zichtbaar zijn buiten hun complex. Maar wist je dat reclamebelasting verschuldigd is voor reclame die te zien is vanaf de openbare weg? Sponsors kunnen een factuur ontvangen, zelfs wanneer hun banier, boarding of bord bij de ingang niet is bedoeld als extern gerichte reclame-uiting. Lees hier wat de club kan doen en wat sponsoren moeten weten.

Sinds 2012 kunnen sportverenigingen reclame-uitingen plaatsen die waarneembaar zijn buiten hun accommodatie. De gemeente Rotterdam legt met een jaarlijkse factuur reclamebelasting op aan de partij die hierbij het meest baat heeft. Bij sponsoruitingen op een sportcomplex is dat de sponsor.

Openbare weg

Dit gaat geheel buiten de vereniging om. Zogeheten verificateurs van de gemeente lopen routes door de stad om te bepalen welke reclame zichtbaar is vanaf de openbare weg. Zijn zij van oordeel dat de uiting goed is te zien vanuit die positie? Dan moet reclamebelasting worden betaald. Dit kan soms zelfs zo zijn wanneer de sponsoruiting niet is bedoeld is als extern gerichte reclame-uiting. Denk aan boarding rondom een veld die zichtbaar is vanaf de openbare weg.

Tijdig inlichten

Licht je – potentiële – sponsor tijdig in over deze ‘verborgen kosten’. Reclamebelasting wordt weliswaar niet afgeschreven van de bankrekening van de club, maar de aanslag kan wel een onaangename verrassing zijn voor de sponsor. Sterker, mogelijk is het een reden om een punt te zetten achter de externe reclame-uiting of zelfs volledig te stoppen met financiering van de vereniging.

Risico’s beperken

Hoe beperk je de risico’s van reclamebelasting zoveel mogelijk?

  1. Controleer bij de dienst Belastingen van de gemeente Rotterdam of de reclame-uitingen van jouw vereniging onder de reclamebelastingen vallen.
  2. Informeer de sponsor vooraf over de reclamebelasting waarmee hij mogelijk te maken krijgt. Spreek met de sponsor af wie deze kosten voor zijn rekening neemt: betaalt de sponsor of belast hij het bedrag door aan de vereniging?

Dit zijn voorbeelden van externe reclame. Hier vind je meer informatie en ook de tarieven van de reclamebelasting. Voor aanvullende vragen kun je contact opnemen met verenigingsadviseur Liana Landman via l.landman@rotterdamsportsupport.nl.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Salima Bouhtala

projectcoördinator Schoolsportvereniging
Salima Bouhtala