Tijdens de persconferentie van 8 december vertelde premier Rutte over de activiteiten waar jongeren in de kerstvakantie aan deel kunnen nemen: ‘in de kerstvakantie zullen de Krajicek Foundation en de Cruyff Foundation Winter Games organiseren’. Dit concept is in de dagen na de persconferentie door deze organisaties en Sociaal Werk Nederland verder uitgewerkt en later aangescherpt op basis van de toespraak van Rutte over de lockdown per 15 december. Rotterdam Sportsupport heeft meerdere bronnen geraadpleegd om in te schatten of de Winter Games kansen biedt voor Rotterdamse sportverenigingen. In dit artikel zullen we met jullie delen wat we nu weten:

 • Voor welke leeftijden zijn de Winter Games?
  De Winter Games zijn lokale activiteiten voor de jeugd in de leeftijd van 13 tot en met 17 jaar.
 • Wanneer vinden de Winter Games plaats?
  De Winter Games starten tijdens de kerstvakantie en lopen door tot eind februari 2021. 
 • Wie kunnen een aanvraag indienen?
  Buurt(sport)- en jongerenwerkorganisatie kunnen een aanvraag indienen. In Rotterdam zijn dit de lokale welzijnsorganisaties. Denk bijvoorbeeld aan WMO Radar in Delfshaven en Centrum, Dock in Charlois, Buurtlab in Hoogvliet etc. Klik hier om te zien welke welzijnsorganisatie er in jouw gebied actief is. Sportverenigingen kunnen zelf geen aanvraag indienen. Wel kunnen zij met hun sportaanbod bijdragen aan een aanvraag van een buurt(sport)- en jongerenwerkorganisatie. Heb je plannen of ideeën? Bespreek deze dus vooral met bovengenoemde organisaties en kijk of je samen tot een aanvraag kunt komen. Het kan ook voorkomen dat de lokale welzijnsorganisatie jouw vereniging actief benadert met een verzoek tot samenwerking.
 • Aan welke voorwaarden moet een aanvraag voldoen?
  Klik hier voor de criteria en klik hier voor het aanvraagformulier.
 • Wanneer moet de aanvraag ingediend zijn?
  Er zijn 3 aanvraagrondes:

  Fase 1 (activiteiten vanaf de kerstvakantie tot en met 19 januari 2021)
  1e ronde | Activiteit(en) start(en) in de kerstvakantie
  (inschrijving gesloten op 18 december)
  2e ronde | Activiteit(en) start(en) in de periode van 4 tot en met 19 januari 2021
  Deadline indienen aanvraag: maandag 28 december 2020 om 12.00 uur
  Deadline reactie op aanvraag: donderdag 31 december 2020

  In de eerste fase (met twee aanvraagrondes) monitort de organisatie nauwkeurig of de Winter Games uitvoerbaar blijken binnen de coronamaatregelen. Daarom gaan ze in deze fase aan de slag met een beperkt aantal zorgvuldig geselecteerde initiatieven.

  Fase 2 (activiteiten vanaf 20 januari 2021 tot en met 28 februari 2021)
  3e ronde | Activiteit(en) start(en) in de periode van 20 januari tot en met 28 februari
  Deadline indienen aanvraag: maandag 11 januari 2021 om 12:00 uur.
  Deadline reactie op aanvraag: vrijdag 15 januari 2020

  Gemeente Rotterdam gaat momenteel na of de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond mogelijk nog aanvullende coronamaatregelen hanteert die invloed hebben op de sportactiviteiten. Als hierover meer bekend is zullen we dat op deze plek communiceren.
 • Welke organisatie kan mij helpen bij ledenwerving?
  Ga je in het kader van de Winter Games iets organiseren samen met een buurt(sport)organisatie? En doet jouw vereniging dat niet alleen vanuit maatschappelijke betrokkenheid, maar wil je ook inzetten op ledenwerving? Dan helpt Rotterdam Sportsupport je hier graag bij! Neem hiervoor contact op met jouw gebiedsconsulent.
 • Wat kan Rotterdam Sportsupport verder voor mij betekenen?
  Op basis van ons intensieve contact met bestuurders verwachten wij dat veel sportverenigingen de kerstvakantie nodig hebben om op te laden voor het nieuwe sportjaar. Het is een pittig jaar geweest dat veel van verenigingen heeft gevraagd. Om die reden kiezen we ervoor eenieder met dit artikel zo goed mogelijk te informeren en vervolgens vraaggericht mee te denken met verenigingen die hiermee aan de slag willen, maar niet actief verenigingen te benaderen voor bijdragen aan de Winter Games. Heb je hulp nodig bij het contact leggen met de lokale welzijnsorganisatie? Of loop je ergens anders tegenaan? Wij helpen je graag! Neem hiervoor contact op met jouw gebiedsconsulent.

  Buurt(sport)- en jongerenwerkorganisaties die graag samenwerken met sportverenigingen kunnen bij Rotterdam Sportsupport terecht via onze verenigingsconsulent Toeleiden Percy Isenia.
 • Waarom kiest Rotterdam Sportsupport er niet voor om zelf de lead te nemen op het organiseren van activiteiten?
  Vanaf 1 juli 2020 is de opdracht van de gemeente Rotterdam aan Rotterdam Sportsupport gewijzigd. Wij beschikken niet meer over combinatiefunctionarissen op sporttakken die clinics verzorgen op scholen, evenementen organiseren en dergelijke activiteiten uitvoeren ten behoeve van ledenwerving voor en door sportverenigingen. Ook anderszins hebben we hier nu geen mogelijkheden voor, dit is door de gemeente bij partijen elders in opdrachten belegd, wél kunnen we anderszins van betekenis zijn (zie boven).    
 • Heb je een vraag aan de landelijke organisatie van de Winter Games?
  Stuur een e-mail naar: info@wintergames2020.nl. Krajicek Foundation, Cruyff Foundation en Sociaal Werk Nederland zijn de organiserende partijen achter dit initiatief.
Floor Vierboom

Floor Vierboom

teamcoördinator Communicatie

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum