Varkenoord en Park de Twee Heuvels worden samen hét sporthart van Rotterdam. Het College van Burgemeester en Wethouders wil daarom de komende 7 jaar 90 miljoen investeren in de metamorfose van het gebied. Op 12 juni heeft wethouder Laan in de kantine van Maasstad-Tediro met de verenigingsbesturen van alle verenigingen gesproken die bij de Stadionparkontwikkeling betrokken zijn: Besiktas, DHZ, Maasstad-Tediro, Overmaas, Lombardijen én Rotterdam Atletiek. De wethouder stuurde de verenigingen de volgende brief waarmee zij ook hun leden op de hoogte kunnen brengen. 

Beste sporters, vrijwilligers en andere gebruikers op Sportcomplex Varkenoord,

Dinsdag 11 juni heeft het College van Burgemeester en Wethouders een aantal besluiten genomen over het Stadionpark. `Eindelijk´ zult u denken. En dat begrijp ik heel goed! Ik ben dan ook heel blij dat ik nu duidelijkheid kan geven.

Mijn collega´s en ik hebben besloten om de komende 7 jaar 90 miljoen te investeren in het Stadionpark: Maximaal 54 miljoen voor de Sportcampus en Park de Twee Heuvels en 36 miljoen om de komst van een nieuw stadion mogelijk te maken. Want voor dit laatste moeten de infrastructuur en de buitenruimte worden aangepast.

Wat betekent dit voor mijn cluppie? Wordt de breedtesport niet de dupe van de komst van zo´n nieuw stadion? Is ´t nu echt zeker dat Varkenoord dat mooie sportcomplex wordt waar we al jaren over praten? Wanneer gaan we iets merken van dat besluit? Allemaal vragen die terecht leven bij de verenigingen.

Daarom heb ik op woensdag 12 juni in de kantine van Maasstad-Tediro met de verenigingsbesturen van alle verenigingen gesproken die bij de Stadionparkontwikkeling betrokken zijn: Besiktas, DHZ, Maasstad-Tediro, Overmaas, Lombardijen én Rotterdam Atletiek. Met deze bijdrage in uw nieuwsbrief, clubblad of op uw internetpagina wil ik u graag informeren over dat gesprek.

Ik kan u verzekeren dat de komst van een nieuw stadion niet ten koste gaat van de ruimte voor amateursport. Meteen vanaf het moment dat ik projectwethouder werd voor het Stadionpark, heb ik de belangen van de amateursport voorop gesteld. Feyenoord heeft bij het maken van plannen voor Het Nieuwe Stadion voorwaarden meegekregen waarbinnen het stadon gerealiseerd moet worden. Die gaan ook over ruimte voor de breedtesport. Daar hebben we goede afspraken over gemaakt. Ik heb de komst van een nieuw stadion ook altijd los gezien van de sportcampus. Ook als er geen nieuw stadion komt, kan de ontwikkeling van de sportcampus gewoon doorgaan. Maar ik wil hier benadrukken dat een nieuw stadion een heel positieve invloed kan hebben. Op de levendigheid van het gebied, op het imago van Rotterdam, de werkgelegenheid, stageplekken en de lokale- en regionale economie. Vanuit die overtuiging heeft het college besloten om garant te staan voor een deel van de lening die Feyenoord nodig heeft om een nieuw stadion te bouwen.

De gemeenteraad neemt de besluiten over het geld van de gemeente. Nog voor de zomer neemt de raad een besluit over de garantstelling aan Feyenoord. Deze garantstelling betekent dat de gemeente de komende jaren 15 miljoen apart moet zetten. Na de zomer, in september, neemt de raad een besluit over de Lange Termijn Investeringsplanning. Uit dit potje worden grote investeringen zoals de Sportcampus betaald. Ik hoop van harte dat de raad instemt met de plannen van het College en wil u vragen om bij gelegenheid uw enthousiame voor de sportcampus duidelijk te maken. We kunnen alle steun gebruiken!

Er moeten nog heel wat klussen geklaard worden voor de eerste spade de grond in kan op Varkenoord, maar ik heb er alle vertrouwen we de eerste fysieke ingrepen in de zomer van 2014 gaan meemaken. Misschien wel eerder. Al die klussen kunnen we als gemeente niet klaren zonder de medewerking van de clubs. De clubs hebben zich heel geduldig en samenwerkend opgesteld de afgelopen jaren, waarvoor veel dank. Ik hoop dat ik ook de komende tijd op u mag rekenen. 

Zoals u weet is er op de Sportcampus straks plek voor twee sterke voetbalverenigingen. Dat betekent dat er gefuseerd moet worden. De velden worden geschikt gemaakt voor multifunctioneel gebruik, zodat ook andere sporten een plek kunnen krijgen in het Stadionpark. Voor Besiktas moet er nog een nieuwe plek gevonden worden in Rotterdam. Ook daar gaan we de komende periode hard mee verder. Het zou geweldig zijn als we op Rotterdam Zuid straks ook een goede atletiekvoorziening hebben. We zijn in gesprek met Rotterdam Atletiek over hoe we de sport in het Stadionpark gaan organiseren. 

De jeugdopleiding van Feyenoord is de beste van het land, maar ze traint in de slechtste accommodatie. Dat gaat veranderen. We geven Rotterdamse talenten de ruimte om zich in Rotterdam te ontwikkelen en willen ze graag voor Rotterdam behouden. Als inspiratiebron voor anderen.

De komende periode zullen de clubs en de gemeente nog intensiever met elkaar samen moeten werken om van het Stadionpark hét sporthart van Rotterdam te maken. Een gebied waar topsport en breedtesport elkaar versterken, waar het bruist, waar je zelf kunt sporten -georganiseerd of ongeorganiseerd- of waar je sport kunt kijken. Een boegbeeld om trots op te zijn. Zo´n boegbeeld heeft Rotterdam Sportstad broodnodig! 

Met sportieve, hartelijke groet,

Sportwethouder Antoinette Laan

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Yasemin Cansoy

Yasemin Cansoy

secretaresse