Vanaf april 2019 heeft Rotterdam Sportsupport deelgenomen aan het project ‘proeftuinen clubkadercoaching’ van NOC*NSF. Acht Rotterdamse clubs werden ondersteund door clubkadercoaches van Rotterdam Sportsupport en zowel de clubs als wij zijn tevreden en enthousiast over de resultaten. Omdat we ervan overtuigd zijn dat clubkadercoaching de sleutel is tot veilige en vitale sportverenigingen met een positieve sportcultuur, nemen we ook in 2021 deel aan de tweede tranche clubkadercoaching. Voor dit project, waarbij we nauw samenwerken met NOC*NSF en de desbetreffende bonden, zijn we op zoek naar enthousiaste Rotterdamse sportverenigingen die gedreven zijn om structureel werk te maken van het behouden en de kwaliteit van trainers op de club.

Waarom clubkadercoaching?

Plezier en ontwikkeling zijn de belangrijkste factoren om te gaan sporten en om te blijven sporten. De trainers en coaches spelen een cruciale factor in het sportplezier van het kind. Daarnaast heb je als club een verantwoordelijkheid om goed voor je leden/vrijwilligers, in dit geval trainers en coaches, te zorgen. Veel trainers en coaches die geen echte trainersopleiding hebben worstelen naast de technische kant ook met de pedagogisch-didactische kant van het trainerschap. Hoe spreek je een groep sporters aan? Hoe houd je een groep sporters actief? Hoe zorg je dat ze iets leren? Maar vooral: hoe zorg je voor het plezier bij de sporters?

Rotterdam Sportsupport erkent de enorme waarde van sportverenigingen met een positieve sportcultuur: sociaal veilig, inclusief en pedagogisch sterk. Dat vraagt om trainers en coaches die niet alleen sportinhoudelijk verstand van zaken hebben, maar juist ook in pedagogisch-didactisch opzicht bekwaam zijn. Een clubkadercoach ondersteunt verenigingen daarom met het opzetten, uitvoeren en borgen van trainersbegeleiding.

Wat houdt het traject in?

Tijdens het clubkadercoach-traject krijgt de club een aantal uur per week professionele ondersteuning door één van onze enthousiaste clubkadercoaches (Dirk of Maaike) bij het opzetten, uitvoeren en borgen van trainersbegeleiding. Dit geldt voor de periode 1 december 2020 tot 1 december 2021. Bij dit traject is er sprake van een nauwe samenwerking tussen de club, Rotterdam Sportsupport, NOC*NSF en de desbetreffende sportbond. De clubkadercoach zorgt er samen met jouw club voor dat na zijn of haar vertrek de rol wordt overgenomen door trainersbegeleiders van de club zelf om te zorgen dat trainersbegeleiding écht geborgd wordt binnen de vereniging.

Wat levert clubkadercoaching op voor de club?

  • Een positieve sportcultuur bij de club waar trainers en coaches naast sporttechnisch ook in pedagogisch-didactisch opzicht bekwaam zijn
  • Trainers en coaches hebben meer plezier en zullen daardoor langer actief blijven binnen de club
  • Jeugdleden ervaren meer sportplezier en zullen zich nóg beter ontwikkelen

Wat wordt er van jouw club verwacht?

  • Er is een stabiel bestuur
  • Er is draagvlak bij een meerderheid van het bestuur, de technische commissie en de trainers
  • Er is een contactpersoon vanuit de technische commissie (of een hoofdtrainer) die een actieve bijdrage leveren aan clubkadercoaching
  • Meewerken aan de 0-meting en 1-meting van het clubkadercoach-traject (vanuit NOC*NSF)

Hoe ziet het selectieproces eruit?

Er is maar een beperkt aantal plekken beschikbaar voor het clubkadercoaching-traject en we kunnen ons voorstellen dat er veel clubs zijn die hier graag gebruik van zouden willen maken. Om die reden vragen we je alvast een aantal vragen in te vullen bij je aanmelding.

  • Is jouw club geïnteresseerd? Aanmelden kan tot uiterlijk 20 november 2020 via de aanmeldbutton of deze link
  • Tot begin/half december vinden er gesprekken plaats met de geïnteresseerde clubs om te kijken of het clubkadercoaching-traject geschikt is voor jouw hulpvraag
  • We nemen hierna zo snel mogelijk persoonlijk contact met je op of de club is geselecteerd voor het clubkadercoaching traject

Wanneer jouw club geselecteerd wordt voor clubkadercoaching krijg je een clubkadercoach toegewezen en gaat hij/zij twee maanden aan de slag met de verkenning op de club. Na die twee maanden bepalen we samen of er genoeg draagvlak is voor clubkadercoaching en of de kans van slagen en kans op borging voldoende aanwezig is. Dit vormt een GO/NO GO moment voor de rest van de periode.

Wanneer jouw club niet geselecteerd wordt voor clubkadercoaching kijken we samen of er andere consulenten zijn binnen Rotterdam Sportsupport die je kunnen ondersteunen bij de uitdagingen bij jouw club die in onze gesprekken naar voren zijn gekomen.

Meer informatie over clubkadercoaching vind je op deze pagina. Of bekijk ons online magazine met mooie verhalen en resultaten uit de proeftuinperiode. Heb je nog meer vragen? Neem dan contact op met onze coördinator clubkadercoaching Ineke Kalkman.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Stephan Vos

Stephan Vos

verenigingsconsulent Veilig sportklimaat