In Nederland leven helaas steeds meer mensen in armoede. De stijgende prijzen van energie en boodschappen hebben ervoor gezorgd dat gezinnen die maar net rond kwamen, nu naar de Voedselbank moeten. Maar wat als je meer nodig hebt dan alleen eten? Wat als je als vrouw of meisje ongesteld bent, maar geen geld hebt voor de benodigde verzorgingsspullen?

Bij 1 op de 10 meisjes en vrouwen is er thuis soms geen geld voor maandverband of tampons. Als vereniging of scoutinggroep kun je ook te maken hebben met leden die deze producten niet kunnen aanschaffen. Zij schamen zich er vaak voor en melden zich mogelijk ziek en missen zo sport- of scoutingactiviteiten.

Menstruatie Uitgiftepunten

Het Armoedefonds is een project gestart om menstruatiearmoede een halt toe te roepen. Zij doen dit door gratis menstruatieproducten beschikbaar te stellen via Menstruatieproducten Uitgifte Punten (MUPs). Deze punten worden ook steeds vaker breder ingezet om ook andere hygiëne- en verzorgingsproducten aan te bieden aan de minima. In Rotterdam zijn momenteel al 15 uitgiftepunten waar mensen gratis producten kunnen afhalen. Het verstrekken van deze producten op openbare plaatsen zoals sportcentra en scholen kan ervoor zorgen dat vrouwen zich comfortabeler voelen om deel te nemen aan sportactiviteiten, ook wanneer ze ongesteld zijn.

Aanmelden

Wil je als sportvereniging of scoutinggroep helpen de menstruatiearmoede te bestrijden en  laagdrempelige menstruatieproducten aanbieden? Heb je bijvoorbeeld een weggeefkast staan of wil je de producten ter beschikking stellen op het damestoilet? Meld je dan aan via het formulier op deze pagina (meedoen is gratis). Mocht je meer vragen hebben over dit onderwerp, neem dan contact op met actie@armoedefonds.nl of bel naar 073-3690193 (ma t/m vr tussen 09:00 en 16:00 uur).


Bianca Hamstra

pedagogisch adviseur
Bianca Hamstra

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven