XerxesDZB is woensdagavond als eerste van dertig Rotterdamse verenigingen van start gegaan als Sportplusvereniging. De voetbalvereniging gaat met uiteenlopende maatschappelijke thema’s een ‘plus’ geven aan de vereniging én stad.

De maatschappelijke inzet van XerxesDZB gaat variëren van een samenwerkingsverband met een instelling voor psychiatrische patiënten tot het faciliteren van leerwerktrajecten om re-integreerders aan een baan te helpen. Voorzitter Emile van der Weg: “Wij zijn maatschappelijk al behoorlijk actief en we zien wat dit oplevert voor de club, samenwerkingspartners, mensen en de omgeving. Met Sportplus willen we onze maatschappelijke activiteiten flink doorontwikkelen.”

“In onze omgeving bevinden zich instellingen voor senioren en psychiatrische patiënten. Als club kunnen wij hen de activiteiten en faciliteiten bieden om te sporten. Een win-winsituatie”, zegt de voorzitter. De voetbalclub gaat ook inzetten op een pedagogisch verantwoord klimaat. “We willen dat iedere ouder zijn kind hier zonder zorgen kan laten sporten. We gaan een veilige sfeer creëren, zowel op de club als in de omgeving ervan. Dit doen we onder meer door trainers pedagogische ondersteuning te bieden en hangjongeren actief te betrekken bij de club.”

De maatschappelijke activiteiten van XerxesDZB richten zich ook op koppelingen met werk en re-integratie, zo worden samen met re-integratiebureaus leerwerktrajecten ontwikkeld om mensen aan een baan te helpen, en op verbindingen met gezondheid en onderwijs.

Sportplus is een maatregel uit het Uitvoeringsprogramma Sport, waarmee de gemeente nadrukkelijk in sport investeert. Sportwethouder Antoinette Laan gaf woensdag het startschot voor Rotterdams eerste Sportplusvereniging. “Sport moet in eerste instantie leuk zijn, maar verenigingen kunnen tegelijk het kloppend hart van een wijk zijn”, zegt ze. “Met maatschappelijke activiteiten die voortkomen uit het Sportplusprogramma gaan zij een nog belangrijkere rol krijgen voor de stad.”

Na XerxesDZB starten er dit jaar nog negen andere verenigingen officieel met Sportplus. Uiteindelijk zullen er in 2014 in Rotterdam dertig Sportplusverenigingen zijn. Zij gaan zich inzetten op maatschappelijke terreinen als onderwijs, gezondheid, veiligheid, werk/re-integratie en participatie. Ondersteund door Rotterdam Sportsupport maken de Sportplusverenigingen plannen om hun maatschappelijke ambities vorm en inhoud te geven.

Het Verwey-Jonker Instituut gaat de komende jaren onderzoek doen naar de maatschappelijke opbrengsten van het Sportplusprogramma. Zij deden in aanloop naar de start van het programma een prognoseonderzoek, waarvan ze hun bevindingen woensdag presenteerden. Volgens het onderzoeksbureau kunnen de ambities met Sportplus stevige impulsen geven aan onder meer revalidatie- en zorgprogramma’s, schoolprestaties, werkgelegenheid en veiligheid.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Floor Vierboom

Floor Vierboom

teamcoördinator Communicatie