Vol enthousiasme verzorgde Nick, van het bekende duo Nick en Simon, woensdag 14 januari een schaakles aan de kinderen van de Rotterdamse openbare basisschool Charlois. De kinderen kregen door de schaakliefhebber uit Volendam via voorbeelden trucjes en tactiek aangeleerd om een betere schaker te worden. Nadat de leerlingen veel kennis hadden opgedaan, mochten twee jonge geluksvogels het opnemen tegen Nick. “Wow, hij is echt goed!”, werd spontaan geconcludeerd door de basisschoolleerling die binnen een aantal zetten schaakmat werd gezet.

“Schaken draagt bij aan de ontwikkeling van het denkvermogen van kinderen. Ze moeten leren geduld te hebben en leren dat ze eerst goed moeten nadenken voordat ze iets doen. Ook het samen leren spelen en respect voor elkaar hebben zijn dingen die kinderen door middel van het schaakspel bijgebracht wordt”, vertelt zanger en kersvers ambassadeur van de schaaksport Nick Schilder. “Meer aandacht voor schaken zorgt er bovendien voor dat kinderen ook thuis met ouders weer eens een spelletje spelen, vaak is daar een gebrek aan.”

Zaterdag 10 januari werd bekend gemaakt dat Nick Schilder zich als ambassadeur van het schaken gaat inzetten om de sport populair te maken onder de jeugd. Nick was slechts 5 jaar oud toen hij de regels van het schaken leerde en werd toen al gezien als een klein talentje. Na een tijd weinig aan de sport te hebben gedaan, pakte hij het ongeveer 4 jaar geleden weer serieus op. “Ik merkte dat ik veel tactieken nog wist en zo kwam ik al redelijk snel weer op niveau. Nu is het zaak dat meer mensen affiniteit met deze denksport krijgen, aangezien schaken veel kan betekenen voor mensen,” meent Nick, “bijvoorbeeld in de strijd tegen Alzheimer bij ouderen is schaken een mogelijk medicijn.”

Ook Teun Korevaar, van stichting Het SchaaKKasteeL, vindt dat schaken meer is dan een bordspelletje. “Schaken heeft een brugfunctie. Het brengt kinderen ongeacht leeftijd, afkomst, ras, geloof of sekse samen. Voor de jeugd is het belangrijk dat ze met de schaaksport bekend worden. Het schept zelfvertrouwen, concentratievermogen en ruimtelijk inzicht. De sport levert voor jong en oud veel voordelen op.”

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Wilco Hameetman

Wilco Hameetman

projectleider gebieden / verenigingsconsulent Prins Alexander