Korfbalvereniging Nikantes komt regelmatig in het nieuws en vergroot zo haar bekendheid onder potentiële leden en andere doelgroepen. De krantenberichten vloeien voort uit het mediabeleid van de club. Secretaris Enrico Stout verstuurt korte teksten en foto’s om de aandacht van redacties te prikkelen. ‘Vrijwel elke week staat er nieuws over Nikantes in een huis-aan-huisblad’, zegt hij. Een aantal tips voor uw club om óók te scoren in de media.

Het Sinterklaasfeest. Het Halloweenfeest. De herfstkampioenen. Een sponsoractie die de aankoop van een elektronisch scorebord mogelijk moet maken. Het zijn voorbeelden van onderwerpen die Nikantes onlangs onder de aandacht bracht van huis-aan-huisbladen in Rotterdam-Hoogvliet. De tips van Enrico Stout:

 1. Maak een perslijst

  Stel een lijst op met namen en contactgegevens van lokale media in de buurt van de vereniging.

 2. Informeer media over interessante ontwikkelingen

  Breng deze media op de hoogte van leuke, bijzondere en nieuwswaardige ontwikkelingen. Voorbeelden: wedstrijden van het eerste team, feestavonden of tot de verbeelding sprekende projecten als Bewegen naar Werk.

 3. Verstuur het persbericht kort na het nieuwsmoment

  Benader de media op de dag van de gebeurtenis of uiterlijk een dag later. Veel sportnieuws gaat over zaken uit het weekeinde, terwijl bij de meeste huis-aan-huisbladen de deadline al op maandag ligt. Als u snel handelt, kan het nieuws nog aan bod komen in de krant van woensdag of donderdag. Wacht u te lang, dan verdwijnt de actualiteitswaarde en zal de redactie minder geneigd zijn tot publicatie.

 4. Houd het kort en krachtig

  Vaak is een tekst van vijf regels genoeg. Vergeet niet: een redactie krijgt de hele dag door nieuws aangeboden. U heeft dus maar een paar tellen om de belangstelling te wekken. Is de redactie geïnteresseerd in meer informatie, dan kan zij contact met u zoeken. Vermeld dus altijd het mobiele nummer en e-mailadres van degene bij de vereniging die meer over het onderwerp kan vertellen.

 5. Stuur een foto mee

  Hoe leuker en beter de foto, hoe groter de kans dat het onderwerp wordt behandeld in de krant.

 6. Zorg ervoor dat de foto van goede kwaliteit is

  Een beeld van minstens 1MB kan groot en scherp worden afgedrukt.

 7. Plaats artikelen ook zelf op de site van de krant

  De meeste kranten hebben een website en stellen het op prijs als bezoekers daar zelf een foto en tekst plaatsen. Nikantes stuurt niet alleen persberichten en foto’s op voor de krant, maar plaatst ze standaard ook op de site van de krant. Stel dat de redactie de tekst en foto niet gebruikt voor de krant. Dan is er in elk geval aandacht voor op de site van de krant.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Ellen Breedveld

Ellen Breedveld

projectmedewerker Meer volwassen Rotterdammers met een gezondheidsachterstand blijvend in beweging