Niet alle kinderen kunnen even goed hun weg vinden op de reguliere sportvereniging. Ook Z&PC Rotterdam had te maken met deze doelgroep. Daarom is de zwemvereniging vorig jaar begonnen met lessen voor kinderen met een (lichte) beperking.

“De reacties zijn waanzinnig, zowel van ouders als van de kinderen.”  Ineke Sleeuwenhoek is één van de vrijwilligers van de Rotterdamse zwemvereniging Z&PC Rotterdam die vorig jaar heeft meegeholpen met het opzetten van de ‘bijzondere’ zwemlessen. Kinderen met bijvoorbeeld autisme of ADHD kunnen nu bij de vereniging terecht. De introductie heeft volgens haar alleen maar vrolijke gezichten opgeleverd. “Ouders zijn dolblij omdat hun kind nu eindelijk ook eens normaal zwemles kan krijgen. Deze kinderen kunnen in een groep van 10, 12, 14 kinderen niet uit de voeten. Vriendjes gaan steeds weer verder, maar zij blijven achter. Dat gevoel verdwijnt nu.”

Licentie
Het idee voor de lessen ontstaat ruim een jaar geleden. Door nieuwe eisen zijn alle vrijwilligers die de zwemlessen begeleiden verplicht om een licentie te halen. “Dat ging niet, dus zijn wij gestopt met het geven van ABC-zwemlessen. Niet alle vrijwilligers waren in staat die licentie te halen, dan is het als vereniging klaar.” En dus ging Z&PC Rotterdam op zoek naar een andere manier om het aanwezige enthousiasme en de expertise van de vrijwilligers in te zetten.
Uiteindelijk worden het speciale lessen voor kinderen met een (lichte) beperking. In september is de vereniging als proef met een eerste groep begonnen. De ervaringen zijn van alle kanten zo positief, dat Z&PC Rotterdam besluit verder te gaan met het initiatief. “In januari zijn we echt begonnen met de lessen. Het zijn blokken van drie maanden, daarna kunnen ouders beslissen of ze doorgaan. Zo houden we het behapbaar.”
Het grote verschil met de ‘reguliere’ zwemlessen is dat elke zwemleraar maximaal twee of drie kinderen onder zijn of haar hoede heeft. En het is niet het doel van Sleeuwenhoek en haar collega-vrijwilligers om de nieuwe Pieter van den Hoogenband of Ranomi Kromowidjojo op te leiden. ,,De kinderen halen bij ons in principe ook geen diploma’s. Het gaat er vooral om dat ze lekker kunnen zwemmen en zichzelf kunnen redden in het water. Maar doen kinderen het heel goed, dan zijn er zeker mogelijkheden om door te stromen naar het reguliere zwemonderwijs.”

Vrijwilligers
De lessen zijn een succes. Inmiddels zwemmen er wekelijks zeven kinderen, twee kinderen staan in de startblokken om mee te doen en er is ook al een wachtlijst. Groeien is dus mogelijk, maar het gebrek aan vrijwilligers maakt dat moeilijk. “Samen met Rotterdammersvoorelkaar (vrijwilligersplatform in Rotterdam, red) zoeken wij naar mensen, maar dat is lastig. De tijden zijn niet ideaal en je moet wel voor een langere tijd beschikbaar zijn. Je kan niet de ene keer vrijwilliger A en daarna vrijwilliger B aan deze kinderen koppelen. Die hebben vastigheid nodig.” Via het vrijwilligersplatform matchte de zwemvereniging desalniettemin het afgelopen half jaar met twee personen, van wie er nu één actief is als vrijwilliger op de club.
Sleeuwenhoek is voorzichtig met het uitspreken van een ambitie. Door verdere groei kan de vereniging ook makkelijk slachtoffer van het eigen succes worden. En daar zijn de kinderen uiteindelijk de dupe van. “Als het drukker wordt in het bad gaat onze kracht ook verloren, omdat de kinderen dan weer minder op hun gemak zijn. We moeten dus goed kijken hoe we dat gaan doen. Maar alles valt of staat bij de vrijwilligers.”

Dit is een artikel in het kader van verenigingsondersteuning. Dit is een belangrijk onderdeel van de dienstverlening van Rotterdam Sportsupport. Elke vereniging heeft een gebiedscoördinator binnen Rotterdam Sportsupport. Deze persoon beantwoordt vragen, geeft advies en stimuleert verenigingen in te spelen op (sport)behoeften vanuit de wijk. Voor meer informatie over de ondersteuningsproducten voor Rotterdamse sportverenigingen klik hier.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf