Sport brengt ons in verbinding met anderen en helpt om meer zelfvertrouwen te krijgen. Maar ook het tegenovergestelde komt voor: sporters die te maken krijgen met racisme op de sportvelden. Hoe ga je om als iemand in jouw team een racistische opmerking maakt of ontvangt tijdens een wedstrijd? Hoe herken je racisme en hoe maak je het bespreekbaar? Wat kun je als vereniging doen om sporters weerbaar te maken tegen deze vorm van uitsluiting?

RADAR en Rotterdam Sportsupport nodigen je graag uit om op woensdag 20 oktober (19.30 tot 21.30 uur) voor de masterclass ‘Hoe ga je om met racisme?’ We gaan deze avond op een constructieve manier in gesprek met zowel trainers als scheidsrechters. Dit doen we aan de hand van interactieve werkvormen met beide groepen om zo tot nieuwe inzichten en oplossingen te komen. Dit gebeurt met behulp van casussen die Rotterdam Sportsupport/RADAR of de deelnemers zelf inbrengen. Denk hierbij aan vraagstukken als:

  • Wat houdt racisme in? En waar ligt de grens?  
  • Racisme signaleren en daarop handelen. Hoe beleeft een scheidsrechter racisme op het veld? En hoe beleeft een speler/trainer deze vorm van uitsluiting?
  • Racisme bespreekbaar maken om een veiligere sfeer op het sportveld te creëren. 
  • Praktische handvatten en tools om direct toe te passen als trainer/coach of scheidsrechter. 

Om een veilig sportklimaat te faciliteren binnen jouw vereniging, is het essentieel om bewust te worden van de effecten van racisme en om hierover kennis op te doen. RADAR en Sportsupport ondersteunen jou en jouw vereniging bij het creëren van een sociaal veilig sportklimaat waar aandacht is voor gelijke behandeling en inclusie. Let op: deze avond is specifiek gericht op teamsporten. Op woensdag 15 december organiseren we een masterclass die is gericht op individuele sporten. Aanmelden voor deze avond kan alvast via deze link.

Aanmelden

Aanmelden kan hier of door te klikken op de button in het informatiemenu. Neem voor vragen over deze training contact op met Frank Vermeulen via f.vermeulen@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

Frank Vermeulen

verenigingsconsulent Veilig sportklimaat
Frank Vermeulen