Hoe kunnen we binnen de club snel, gemakkelijk en overzichtelijk een groep van ongeveer tien personen informeren? Bij ‘pr’ en ‘communicatie’ wordt al snel gedacht aan contacten met de wijk en mogelijke leden en sponsoren. Maar behalve externe communicatie is ook goede interne communicatie onmisbaar voor een sportvereniging. Daarmee blijven bestuurs-, commissie- en kaderleden op de hoogte. Zes tools voor efficiënte communicatie binnen de club.

1. WhatsApp groepsgesprek

Via een groepsgesprek zijn korte en/of dringende berichten snel te delen. Maximaal honderd personen nemen deel aan het gesprek. Wil je een document met anderen delen? Dan is WhatsApp minder geschikt.

2. Besloten Facebookgroep

Dit is een optie als alle deelnemers een persoonlijk profiel hebben op Facebook. Dan zijn korte en langere berichten eenvoudig te delen. De berichten kunnen links en bijlagen bevatten. Zowel via desktop als mobiel is Facebook is goed toegankelijk.

3. Yammer

Dit is mogelijk als alle bestuurs- of commissieleden een eigen e-mailadres van de vereniging hebben. Bijvoorbeeld: floor@atomium61.nl en marijke@atomium61.nl. Yammer is een zakelijk netwerk waarmee je eenvoudig updates en bestanden kunt delen.

4. Google Chat

Dit is een middel om groepsgesprekken te beginnen. Die zijn via mobiel en desktop te volgen. Via website en app kun je ook eenvoudig gebeld worden, zowel met geluid als beeld. Dit is ook mogelijk met verschillende mensen tegelijk.

5. Evernote

Maakt samenwerken en het delen van notities en links makkelijker. Een andere optie: chatten via de ingebouwde chatfunctie. Evernote is minder goed geschikt om snel, korte updates naar elkaar te versturen.

6. Basecamp

Dit netwerk is vooral geschikt voor projectmanagement. Via Basecamp zijn to do-lijstjes en bestanden te delen, mijlpalen vast te stellen en berichten naar elkaar te sturen. Dit is een aanrader bij complexe projecten of grote evenementen. Trello is ook nuttig bij projectmanagement.

7. Skype

Deze tool is handig voor audio- en HD-videogesprekken. Ook kun je chatten en het beeldscherm met elkaar delen. Dit is handig wanneer twee mensen bijvoorbeeld samen aan een presentatie of document werken.

Meer weten?

Wil je aan de slag met de organisatiestructuur van jouw club? Heb je vragen over het opstellen van een nieuw beleidsplan. Of wil je aan de slag met bestuurlijke vernieuwing?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Bestuursontwikkeling
  • Beleidsplan
  • Communicatie
  • Begeleiding trainers en coaches
  • Diversiteit en inclusie

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens