Iedere vereniging wil graag dat ouders en verzorgers betrokken zijn. Zowel bij hun eigen kind als bij de vereniging. Deze betrokkenheid levert het kind én de club een hoop voordelen op. Maar hoe realiseer je ouderbetrokkenheid en is dat wel hetzelfde als ouderparticipatie? Welke sleutelfiguren kunnen daar binnen de club mee aan de slag? 

Ouderbetrokkenheid en ouderparticipatie 

Rotterdam sportsupport maakt onderscheid tussen ouderbetrokkenheid en ouderparticipatie:  

Dit onderscheid laat zien dat verenigingen vaak ouderparticipatie bedoelen wanneer ze het hebben over ouderbetrokkenheid. Dat inzicht is belangrijk aangezien de kans op participatie aanzienlijk groter is wanneer sprake is van ouderbetrokkenheid. Simpel gezegd: wanneer een ouder/verzorger betrokken is bij de sportieve ontwikkeling van zijn/haar kind, dus de ouder/verzorger toont interesse in de sport van het kind, vraagt hoe het gaat etc., is de kans ook een stuk groter dat de ouder/verzorger zal reageren op vragen van de vereniging om actief iets bij te dragen.  

Investeren in de relatie voor meer ouderparticipatie 

Om de betrokkenheid van ouders te vergroten is het als vereniging belangrijk dat je investeert in de relatie met ouders. Voor het investeren in de relatie met de ouder/verzorger heeft Rotterdam Sportsupport tien succesfactoren opgesteld.  

Soms kunnen ouderbetrokkenheid en ouderparticipatie uitblijven omdat ouders/verzorgers niet weten wat van hen wordt verwacht, of wat gebruikelijk is binnen een vereniging. Daarom is het belangrijk om vanaf het begin duidelijkheid te scheppen in de (wederzijdse)verwachtingen. Dit animatiefilmpje kan daarbij helpen. Deze kun je bijvoorbeeld tijdens het intakegesprek laten zien of gebruiken als gespreksstarter tijdens een ouderavond.

Wat levert het de vereniging op?

Wanneer je investeert in een goede relatie met ouders/verzorgers kan dit de vereniging veel opleveren: 

 • Je kan ouders makkelijker aanspreken (bijvoorbeeld over de ontwikkeling en het gedrag van hun kind) 
 • Je kan contributieproblemen sneller voor zijn en oplossen 
 • Ouders zijn sneller geneigd aanwezig te zijn bij activiteiten op de club 
 • Je kan makkelijker vragen of ouders een handje willen helpen 
 • Ouders zullen zo sneller een goede ambassadeur voor de vereniging zijn en zorgen voor positieve mond-tot-mond reclame 

Aan de slag met ouderbetrokkenheid 

Wil je aan de slag gaan met ouderbetrokkenheid op de vereniging? Dit hoef je niet alleen te doen! Betrek verschillende commissies bij het vergroten van de ouderbetrokkenheid, bijvoorbeeld: 

 • De barcommissie die investeert in gastvrijheid 
 • De technische commissie die zorgt voor nog betere communicatie 
 • De feestcommissie die leuke activiteiten organiseert voor (jeugd)leden en ouders/verzorgers.  

Wil je graag investeren in meer betrokken ouders maar weet je niet waar te beginnen? Rotterdam sportsupport kan hierbij helpen en alles kan op maat worden gemaakt: van een inspiratiesessie voor bestuurders, waar we ‘gewoon’ aan kunnen sluiten bij de wekelijkse bestuursvergadering tot aan een uitgebreid adviestraject.  

Beluister hieronder de podcast van Romy van der Heide over ouderbetrokkenheid. De podcast wordt aangeboden op SpotifyItunes en Stitcher. 

Carmen Barranco

pedagogisch adviseur
Carmen Barranco

Meer weten?

Wil je meer vrijwilliger binden aan jouw club? Heb je vragen over functieprofielen? Of wil je aan de slag met het behoud van vrijwilligers?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

 • Vrijwilligerswerving
 • Vrijwilligersbehoud
 • Vrijwilligersverzekering
 • Functieprofielen
 • Vrijwilligerscoördinator

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter