Zodra je bent aangesloten bij Vereniging en Recht kun je altijd een jurist raadplegen. Voor alle juridische vragen kun je als vereniging terecht bij een jurist die gespecialiseerd is in het verenigingsrecht.

Wat is Vereniging en Recht? 

De Nederlandse Stichting voor Vereniging en Recht is het juridisch kennisinstituut voor verenigingen en stichtingen. Hun belangrijkste doelstelling is om zorg uit handen te nemen van bestuurders. Het gaat bijvoorbeeld om zorgen over wet- en regelgeving of overige juridische zaken.

Predicaat Goed bestuurd 

Met het predicaat Goed Bestuurd kan een vereniging laten zien dat het voldoet aan de geldende wet- en regelgeving. Daarmee zorg je ervoor dat financiële en juridische risico’s voor het bestuur en de organisatie goed zijn afgedekt. Het is natuurlijk mooi om het predicaat te gebruiken als onderdeel van de PR voor de vereniging. Nog belangrijker is dat je als bestuur weet of je goed bezig bent. Op de punten die nog niet goed (genoeg) zijn, krijg je aanbevelingen. 

Aansluiting bij Vereniging en Recht 

Verenigingen kunnen zich aansluiten bij de Nederlandse Stichting voor Vereniging en Recht. Ook stichtingen, bonden / brancheorganisaties, overheden en ondersteuningsorganisaties kunnen zich hierbij aansluiten. Vereniging en Recht kost voor lokale verenigingen €95,- excl. btw per jaar. Met dit abonnement kan een vereniging, naast het predicaat Goed Bestuurd, gebruik maken van de volgende dienstverlening: 

 • Online juridische adviesservice 
 • Telefonische adviesservice en juridisch spreekuur 
 • Incassoservice 
 • Modelcontracten 
 • Beoordeling brieven 
 • Digitale nieuwsbrief / facebook 

Voor Sportplusverenigingen geld echter een andere regeling. Vanaf de toetsing zijn zij automatische en gratis aangesloten bij Vereniging en Recht. Dit geldt zo lang de verenigingen Sportplus zijn.  

Overige dienstverlening 

Voor het opstellen van brieven, juridische documenten of overige maatwerk documenten betalen verenigingen een vast uurtarief. Dit tarief wordt ook betaald voor de aanwezigheid bij besprekingen en juridische bijstand en/of procesvertegenwoordiging bij gerechtelijke procedures. Indien bijstand van een advocaat nodig is kunnen verenigingen korting krijgen op het uurtarief van één van de advocaten waar Vereniging en Recht mee samenwerkt. 

Kijk voor meer informatie over aansluiting bij Vereniging en Recht op www.verenigingenrecht.nl.

Meer weten?

Wil je aan de slag met de organisatiestructuur van jouw club? Heb je vragen over het opstellen van een nieuw beleidsplan. Of wil je aan de slag met bestuurlijke vernieuwing?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

 • Bestuursontwikkeling
 • Beleidsplan
 • Communicatie
 • Begeleiding trainers en coaches
 • Diversiteit en inclusie

Wij staan voor je klaar!

Lennert van Driel

contentspecialist
Lennert van Driel