Iedere club communiceert. Met leden, ouders, samenwerkingspartners en sponsoren. Een groot deel van die communicatie gebeurt online. Via de website, nieuwsbrieven en social media. Er zijn tal van handige en gratis tools om de clubcommunicatie te verbeteren. Zo wordt de communicatie makkelijker, effectiever óf aantrekkelijker.

Online monitoring

  • Google Alerts
    Ontvang een e-mail als de naam van jouw club online wordt genoemd.
  • Hootsuite
    Beheer Twitter, Facebook, YouTube, LinkedIn, Instagram en Pinterest vanuit één dashboard. Voor Twitter bijzonder handig om verschillende lijsten zichtbaar te maken en berichten vooraf in te plannen.

Website

  • Google Analytics
    Bekijk de statistieken en leer je bezoekers kennen.
  • Snelheidsmeter Google
    Ontdek hoe snel je website laadt. Je krijgt vervolgens tips om je website sneller te maken, bijvoorbeeld door afbeeldingen te verkleinen. Hoe sneller, hoe beter de site scoort in zoekmachines.
  • Mobielvriendelijkheidscheck
    Websites worden op mobiel anders weergegeven dan op een desktop. Deze tool laat zien hoe jouw site er nu uitziet op mobiel en welke onderdelen de webmaster kan verbeteren. Ook de mobielvriendelijkheid van een site draagt bij aan goede vindbaarheid in zoekmachines.

Content

  • Bit.ly
    Je kunt lange URL’s (webadressen) eenvoudig inkorten. Ook kun je de korte URL personaliseren waardoor deze makkelijk te onthouden en te gebruiken is in communicatie. Daarnaast kun je via het dashboard ook zien hoe vaak er op de link is geklikt, wanneer mensen klikten en via welk platform (bijv. Facebook, mail of Twitter) mensen de link hebben aangeklikt.
  • Steller
    Dit is een app voor Android en iOS en hiermee kun je eenvoudig mooie minimagazines maken. Met een titel, een paar foto’s en een mooie quote heb je al snel een mooi resultaat. Dit magazine kun je vervolgens opnemen op je website of delen via de socials.
  • SmallPDF
    Hiermee kun je aantekeningen of feedback verwerken in een PDF. Krijg je weleens de vraag of je een PDF-bestand kunt delen met een aantal leden? Dan is het goed te weten dat je eenvoudig de relevante pagina’s apart op kunt slaan. Zo voorkom je dat je lange documenten deelt waarvan slechts een deel relevant is. Dit kun je ook goed gebruiken als een deel van de PDF (privacy)gevoelige informatie bevat. Naast splitten, kun je ook samenvoegen.
  • Issuu
    Via deze website kun je PDF’s vertonen als magazines waarvan je bladzijden kunt omslaan. Deze kun je vervolgens plaatsen op je site waardoor het clubblad of jaarverslag goed tot z’n recht komt. Ook kun je de statistieken bekijken.
  • Prezi Basic
    Als jouw club zich ergens mag presenteren en je hebt behoefte aan visuele ondersteuning van je verhaal, dan kun je naast PPT ook Prezi Basic gebruiken. Het oogt wat dynamischer dan Powerpoint en je kunt de volgorde of route door je verhaal per keer aanpassen.
  • Soundcloud
    Geluidsbestanden kun je delen via Soundcloud. Dit kan gaan om een interview dat je zelf opneemt met de trainer van het eerste, een stukje uit een leuk radiofragment dat je graag deelt, de analyse van een trainer of een podcast. Je kunt het bestand uploaden en de statistieken bekijken.
  • Flaticon
    Dit is de grootste wereldwijde database voor gratis beschikbare icoontjes in PNG- en EPS-variant. Een handige tool om presentaties, flyers of artikelen visueel te maken.
  • Remove.bg
    Wil je voor je sociale media of website de achtergrond achter een persoon of product verwijderen? Kijk eens op remove.bg. Daar is het binnen vijf seconden geregeld. De eerste afbeelding is gratis, daarna betaal voor de beelden in hoge resolutie.

Foto

  • Pexels
    Zoek je een mooi beeld en kun je in het fotoarchief van de club niet slagen? Wellicht ben je dan geholpen met mooi fotomateriaal dat rechtenvrij te gebruiken is. De zoekmachine van Pexels bevat mooie beelden. Lees hier meer informatie over het gebruik van clubfoto’s in het kader van privacywetgeving.
  • Layout iOS & Layout Android
    Na afloop van een bijeenkomst of een evenement kun je met Layout eenvoudig een collage samenstellen van de mooiste beelden. Deze app is beschikbaar voor iOS en Android.
  • Boomerang iOS & Boomerang Android
    Als je regelmatig communiceert richting jeugd dan is het goed om naast foto en tekst ook eens wat anders te gebruiken om op te vallen. Bijvoorbeeld een leuk gifje. Dit is een minifilmpje dat zichzelf continu herhaalt. Je neemt deze eenvoudig op met de Boomerang-app. Je kunt een gifje vervolgens verspreiden via bijvoorbeeld WhatsApp.
  • iPiccy
    Deze website is een uitkomst als je geen fotobewerkingsprogramma hebt. Je kunt foto’s uitsnijden, verkleinen, draaien, het contrast aanpassen, scherper maken of kleuren aanpassen.
  • Fotobewerken.eu
    Deze site biedt vergelijkbare functionaliteiten als iPiccy. Handig om foto’s snel en goed te bewerken.
  • Canva
    Met Canva kun je eenvoudig een mooi ontwerp maken. Canva biedt formats voor posters, Facebookomslagfoto, Instagrampost, briefpapier en een visitekaartje. Je kunt werken met de ontwerpen die in het systeem staan of je kunt ze naar wens aanpassen. Zo kun je gebruikmaken van eigen foto’s, kleurcodes van je club inladen en het logo van de vereniging invoegen. Het resultaat kun je exporteren naar verschillende bestandsformaten.
  • Hashtags for likes
    Hashtags kunnen er op Instagram voor zorgen dat je beter gevonden wordt en ze kunnen zo je bereik een boost geven. Maar welke hashtags gebruik je? Op deze site kun je jouw sport invullen en dan krijg je te zien welke populaire hashtags relevant zijn.

Video

  • iMovie
    Hiermee kun je op mobiel (alleen iOS) simpele videobewerkingen doen. Zo kun je een stukje van de video afknippen, in- en uitfaden, tekst toevoegen, muziek toevoegen, foto’s verwerken en verschillende beelden achter elkaar plakken.
  • Quik
    Deze app maakt ‘flashbacks’ van de foto’s en video’s die jij selecteert. Hij zet ze vervolgens achter elkaar en voegt er een titel en muziek aan toe. Deze app helpt je razendsnel aan een mooie sfeerimpressie.
  • Keepvid
    Heb je online een video gezien die je graag in een omgeving zonder wifi wilt vertonen? Haal de video dan binnen met Keepvid. Je hebt het filmpje dan als los bestand dat je vervolgens eenvoudig kunt vertonen. Ook bij minder betrouwbare wifiverbindingen is dit aan te raden.

Organisatie

  • WhatsApp Web
    Communiceer je met het bestuur, commissie of vrijwilligers veel en vaak via WhatsApp? Gebruik dan de web-variant als je wat langere teksten wilt typen of bestanden vanaf je computer wilt delen. Een toetsenbord typt vaak net wat fijner dan een smartphone.
  • WhatsApp Groep
    We kennen allemaal de groepsapps op WhatsApp. Soms ontstaan er bij ouders of vrijwilligers weerstand tegen groepsapps omdat belangrijke berichten verdwijnen tussen reacties op die berichten. Je kunt er dan voor kiezen om de reactiemogelijkheid uit te zetten. Zo kan alleen de beheer van de groep (bijvoorbeeld de trainer) berichten sturen. Je kunt meerdere mensen in één groep beheerder maken. Zo kan ook de begeleider van een team berichten versturen. Ouders kunnen vervolgens één op één reageren op de berichten zonder dat de andere groepsleden daar last van hebben. Voor de betrokkenheid is een dialoog cruciaal dus gebruik deze functie alleen in uitzonderlijke situaties. De drempel om te reageren verhoog je op deze manier aanzienlijk en dat is lang niet altijd gewenst.
  • Google Forms
    In de aanloop naar een evenement is het vaak fijn om te weten hoeveel mensen er komen en wie dit zijn. Hiervoor kun je eenvoudig een aanmeldformulier maken in Google Forms. De link naar dit formulier kun je vervolgens in de uitnodiging plaatsen. Op het moment dat mensen zich via het formulier aanmelden kun je een e-mail ontvangen én de aanmeldingen worden automatisch verwerkt in een mooie excel-spreadsheet. Dit scheelt een hoop administratief werk ten opzichte van aanmelden per email.
  • Kahoot
    Deze interactieve quiztool helpt om een ledenbijeenkomst of ALV wat dynamischer en speelser maken. De inhoud blijft natuurlijk belangrijk maar komt op deze manier soms nog beter over / of blijft beter hangen dan in een traditionele presentatie. Ook ontstaat er gezonde competitie tussen de aanwezigen.
  • Trello
    Met deze projectmanagamenttool kun je als commissie eenvoudig zicht houden op de taken. Ze komen binnen bij ‘To do’ en verschuiven gedurende het proces steeds een plekje naar rechts richting ‘Doing’ en ‘Done’. Als deze tool de basis vormt voor de informatievoorziening binnen een commissie dan kun je notulen/actielijst en een hele hoop CC-mailtjes over de status van een actie schrappen.

Vindbaarheid

  • Google Mijn Bedrijf
    Net als bedrijven heb je als club ook een informatiepagina op Google. En als die pagina er nog niet is, kun je die eenvoudig aanmaken. Op deze pagina plaats je het adres, openingstijden, website, een korte omschrijving van de club, het logo en mooie (sfeer)foto’s. Bezoekers kunnen op deze pagina ook recensies achterlaten. Deze pagina wordt als één van de eerste vertoond in de zoekresultaten dus zorg dat de informatie duidelijk is en actueel.

De bovenstaande tools zijn besproken tijdens het Rotterdams Sportcongres. Sessieleider Floor Vierboom vroeg destijds aan de deelnemers welke tools clubs gemist hebben of welke zij graag aan andere clubs zouden willen meegeven. Uit deze rondvraag kwamen de volgende tools:

  • Follow Cop
    Met deze Android-app kom je meer te weten over je volgers op Instagram. Zo kun je zien wie jou terugvolgt en wie jou recent zijn gaan ontvolgen. Met deze inzichten kun je je berichtgeving nog beter laten aansluiten op jouw volgers.
  • Who.unfollowed.me
    Deze website laat zowel nieuwe Twittervolgers zien als mensen die zijn gestopt met volgen. Ook toont hij welke mensen jou niet terugvolgen of welke jij niet terugvolgt.
  • Perfect of Spotler
    Betaalde mailingtools waarmee je naast nieuwsbrieven ook sms’jes kunt versturen. Handig als je leden snel op de hoogte wilt brengen van belangrijk nieuws; bijvoorbeeld een afgelasting van een wedstrijd.

Meer weten?

Wil je aan de slag met de organisatiestructuur van jouw club? Heb je vragen over het opstellen van een nieuw beleidsplan. Of wil je aan de slag met bestuurlijke vernieuwing?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Bestuursontwikkeling
  • Beleidsplan
  • Communicatie
  • Begeleiding trainers en coaches
  • Diversiteit en inclusie

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens