Positief, prikkelend, stimulerend en mét energie! Zo werken wij aan meer diversiteit in de sport; in besturen, management en als coaches, scheidsrechters, leden en andere (top)functies binnen sportverenigingen en -organisaties.

Wat verstaan we onder diversiteit en inclusie? 

Diversiteit gaat over ‘de mix’, de verschillen. Het zijn van een goede afspiegeling van de club/wijk/stad, in aantallen of percentages. Denk aan verhouding man/vrouw, verschillende achtergronden en leeftijden, LHBTI (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender-  en interseks personen), mensen met een beperking, etc. Diversiteit brengt verschillende opvattingen en werkstijlen met zich mee. 

Inclusie gaat over hoe we met die verschillen omgaan. Over gedrag en waarden. Als je alleen aandacht geeft aan het vergroten van de diversiteit in een team of organisatie en niets doet aan het verbeteren van inclusie, dan is de kans groot dat er meer conflicten komen en/of nieuw en ander talent weer uitstroomt. Omdat zij zich niet thuis voelen, niet gezien worden, hun kwaliteit niet volledig kunnen inzetten. Inclusie is mensen werkelijk betrekken, opnemen in de groep. De juiste balans creëren met verschillende individuen. 

Voordelen van een divers bestuur en inclusie: 

  • Leden van clubs identificeren zich makkelijker met het bestuur. Meer herkenning en draagvlak. 
  • Ieder individu voegt iets anders toe. Een meer divers bestuur heeft meer inzichten, meer expertise, meer creativiteit en een nieuwe dynamiek tot gevolg. Het bestuur kan flexibeler reageren op een turbulente en veranderende sportomgeving. 
  • Jongeren, vrouwen, etc. vinden makkelijker hun weg naar bestuursfuncties en houden dit langer vol. De diverse talenten zien en het benutten is van groot belang voor het ontwikkelen en behouden van deze doelgroepen. 
  • Uit onderzoek is gebleken dat besturen (mannen en vrouwen) zelf vinden dat ze beter functioneren wanneer er ongeveer evenveel mannen als vrouwen in vertegenwoordigd zijn. 

Rotterdams Netwerk voor Vrouwen in de sport 

Het Rotterdams Netwerk voor Vrouwen in de sport werkt aan meer diversiteit en inclusie in de sport, primair gericht op vrouwen. In deze groep kan iedereen inspiratie delen, acties of bijeenkomsten initiëren, nieuwe mensen uitnodigen, enthousiasmeren en verbinden. Het doel: samen voor meer vrouwen in de sport! Erna Truijens (o.a. bestuurslid bij Hockeyclub Rotterdam) en Marita Verkaik (manager bij Rotterdam Sportsupport) zijn de vrijwilligers die dit initiatief aanjagen. Lees hier meer over dit netwerk. 

Ineke Kalkman

projectleider Veilige sportverenigingen met sterke jeugdafdelingen
Ineke Kalkman

Meer weten?

Wil je aan de slag met de organisatiestructuur van jouw club? Heb je vragen over het opstellen van een nieuw beleidsplan. Of wil je aan de slag met bestuurlijke vernieuwing?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Bestuursontwikkeling
  • Beleidsplan
  • Communicatie
  • Begeleiding trainers en coaches
  • Diversiteit en inclusie

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven