Je bent op zoek naar een vrijwilliger voor een leuke klus bij jouw vereniging. Maar hoe maak je duidelijk wat je zoekt en wat je van iemand verwacht? En niet te vergeten, wat kan en mag een vrijwilliger van jouw vereniging of van jou als bestuurder verwachten? Lees hieronder de tips!

Functieprofiel

Herkenbaar? Een grote lap tekst met daarin vooral vaak de woorden ‘moeten’ en ‘verwachten’. Een opsomming van taken en verantwoordelijkheden en weinig enthousiasmerende woorden. Als het tegenzit hangt deze vacature op het mededelingenbord in de kantine. Niet echt de manier om als mogelijke vrijwilliger enthousiast te worden om iets te willen doen voor je vereniging of die van je kinderen.

Als je gaat zoeken via de sportbond of via NOC*NSF kom je zeker goede handboeken tegen waarin complete organisaties, inclusief bijbehorende functieprofielen uitgewerkt staan. Dit is een voorbeeld van de KNVB. Allemaal beschrijven ze de functie, maar je kunt je afvragen of je iemand vindt die zich hieraan wil binden.

Gebruik deze teksten dan ook bij voorkeur niet in de werving, maar zorg er wel voor dat ze binnen je vereniging vastliggen zodat wel duidelijk is welke verantwoordelijkheden er afgesproken zijn.

Werven

Als je start met werven, let dan op de onderstaande punten. Een vacaturetekst, of liever gezegd een goede rolbeschrijving, voldoet aan een aantal voorwaarden:

 • Houd je tekst kort, krachtig en energiek;
 • Zoek, als het kan, naar een persoonlijke toon;
 • Vertel in een ‘verhaalvorm’ wat jouw vereniging zoekt, met een korte omschrijving;
 • Geef aan hoeveel tijd de klus kost;
 • Maak duidelijk wat de verwachtingen zijn;
 • En vergeet niet te melden wat het je als vrijwilliger oplevert.

Hieronder vind je een aantal creatieve voorbeelden van verenigingen met gepubliceerde vacatures:

 1. DESZ
 2. Nieuw Westland
 3. VOC Rotterdam
 4. Scouting Hillegersberg

Doelgroep

Stel, je zoekt als vereniging een trainer voor een bepaald team; wat is er aantrekkelijker dan die bewuste doelgroep een rol te laten spelen in je vacaturetekst? Bijvoorbeeld door een leuke foto, een quote of misschien wel een tof filmpje.

Als je eenmaal een aantrekkelijke vacaturetekst hebt – en je hebt deze binnen je vereniging gecommuniceerd via de website, social media en de diverse WhatsApp-groepen, dan is het helaas geen kwestie van afwachten op de tientallen reacties die binnenstromen. Het echte werven van vrijwilligers begint namelijk nu pas. Lees daarover meer in onze andere artikelen!

Bianca Post – van der Hoek

verenigingsconsulent Vrijwilligers
Bianca Post – van der Hoek

Meer weten?

Wil je aan de slag met de organisatiestructuur van jouw club? Heb je vragen over het opstellen van een nieuw beleidsplan. Of wil je aan de slag met bestuurlijke vernieuwing?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

 • Bestuursontwikkeling
 • Beleidsplan
 • Communicatie
 • Begeleiding trainers en coaches
 • Diversiteit en inclusie

Wij staan voor je klaar!

Daan Baecke

verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk
Daan Baecke