Scouts zijn echte ritselaars en regelaars. Er is altijd wel een manier te bedenken om voor weinig geld aan de juiste middelen te komen. Maar soms zijn harde knaken op de rekening noodzakelijk. Hoe zorg je er met elkaar voor dat de penningmeester wat makkelijker de rekeningen kan betalen? Dat je eens een supergave groepsopkomst kan doen of dat verre zomerkamp kan organiseren? Of dat je eindelijk die toffe nieuwe tipitent kan aanschaffen? We zetten tips en acties op een rijtje!

De meeste scoutinggroepen krijgen vanuit hun gemeente een jaarlijkse waarderings- of ondersteuningssubsidie; samen met de contributie zijn dit de 2 vaste inkomstenbronnen van een scoutinggroep. Daarnaast zijn er tig andere mogelijkheden om inkomsten te verwerven. Hieronder staat een aantal uitgelicht.

Loterijen

Als scoutinggroep kun je aan verschillende landelijke loterijen meedoen, waarbij dan een gedeelte van de opbrengst naar jouw groep gaat. Bijvoorbeeld de nationale scouting loterij, Grote Clubactie of de Vriendenloterij. Je kan ook zelf een loterij organiseren, zoals Scouting St Patrick twee keer per jaar doet. Het platform Lotify kan je hierbij helpen.

De leden verkopen de loten en de organiserende partij verzorgt de vergunningen en draagt de kansspelbelasting af. Een ruim percentage van de opbrengst komt direct terug naar de groep.

Collectes

De meest bekende collecte waar veel scoutinggroepen jaarlijks aan meedoen, is Jantje Beton. Van het opgehaalde bedrag gaat 50 procent direct naar de groep. Maar ook voor de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind  en voor het Oranjefonds wordt actief gecollecteerd door scoutinggroepen.

Bij collectes is niet alleen de bijdrage die de groep voor zichzelf ophaalt leidend, maar ook het goede doel waarvoor gecollecteerd wordt.

Voor de feestdagen

Scouting Prins Hendrikgroep verkoopt jaarlijks op 31 december oliebollen in samenwerking met een bakker. Scouting KD brengt al decennia lang “heel Maassluis op hol voor een oliebol” tijdens hun jaarlijkse OLA actie en bakken zelf ruim 18.000 (!) oliebollen.

Scouting Ridderkerk verzorgt rondom Sinterklaas pakketjes met lekkers, Scouting Hellevoetsluis ontvangt een bijdrage per verkochte kerststol van de lokale bakker en de plaatselijke kerstbomenverkoper zorgt voor een bijdrage per verkochte boom voor jouw vereniging.

Als je een enthousiaste leiding hebt die ook nog eens kan acteren, verhuur jouw team dan als Sint en Piet aan bedrijven en gezinnen uit de buurt!

Of fungeer als postbode voor de kerstpost, zoals deze groep. Voor een lager bedrag dan de gemiddelde postzegel brengt de groep de lokale kerstpost bij de mensen thuis.

Scouting Albrandswaard organiseert dit jaar een kerstfair om extra geld in te zamelen voor hun renovatieactiviteiten.

Jaarrond inkomsten

Er zijn ook acties die het hele jaar geld in het laatje brengen. Denk hierbij aan deelname aan Sponsorclicks, frituurvet inzamelen, flessen inzamelen of kleding inzamelen. Het is hierbij van belang om continue aandacht te vragen voor deze acties; het raakt snel in vergetelheid in de dagelijkse gewoontes van de leden en hun ouders.

Acties

In Maassluis worden jaarlijks al vroeg in het voorjaar violen verkocht. De tuinen in Maassluis staan er dan gezellig en fleurig bij!

Deze groep uit omgeving Den Haag organiseert jaarlijks een aantal acties. De leden verkopen tuinaarde en bonbons en de groep is een inzamelpunt voor oud papier.

Een lokale lekkernij in Vlaardingen zijn de bekende ijzerkoekjes. Scouting Wesselgroep bakt deze zelf en verkoopt deze deur aan deur.

Clubhuis

Veel groepen verhuren hun clubhuis aan andere scoutinggroepen of scholen voor het houden van kampen of weekenden. Verhuur van je clubhuis is afhankelijk en gebonden aan de regels in jouw gemeente en je huurcontracten, maar ook van de voorzieningen in je gebouw. Ook moet jouw clubhuis altijd netjes opgeruimd en schoon zijn, en belangrijk (spel)materiaal moet achter slot en grendel kunnen.

Scouting Dorus Rijkers Nesseland en de Kralingsche Troep zorgen met de verhuur voor een structurele inkomstenbron voor hun groep. Scouting Olivier van Noort verhuurt het clubhuis en het terrein aan een buitenschoolse opvang organisatie. De kinderen die hier op de opvang zitten willen ook graag in het weekend komen en worden lid van scouting; een win-win situatie!

Explorers

De oudste scouts en de explorers willen vaak een extra centje verdienen voor een zomerkamp ver weg. Hulp bieden bij lokale evenementen, het opbouwen van kramen bij een wijkfeest of als suppoost toezicht houden bij een Koningsdagactiviteit zijn dan goede gelegenheden om de diensten van deze scouts aan te bieden. Vaak lopen deze contacten via een lokale winkeliersvereniging of wijkpromotie organisatie. En met een beetje geluk kun je ook jouw groep daar promoten met een stand of activiteit en heb je gelijk een ledenwervingsactiviteit!

Nog wat leuke ideeën voor explorers om hun toffe zomerkamp plannen te realiseren: lunch verzorgen op zaterdag, auto’s wassen, rommelmarkt organiseren of het vragen om losse klusjes.

Stemmen

Als jouw groep bankiert bij de Rabobank kun je je aanmelden om mee te doen aan Rabo Clubsupport. Alle bankrekeninghouders kunnen dan stemmen op jouw groep en op basis van de hoeveelheid stemmen wordt een bedrag verdeeld wat Rabobank inzet om verenigingen te ondersteunen. Ook Plus supermarkt heeft onlangs zo’n actie gedaan. Het winkelend publiek kon stemmen op een vereniging uit de wijk die dan vanuit de Plus naar rato van de uitgebrachte stemmen een bedrag op hun rekening konden bijschrijven.

Natuurlijk kun je ook oproepen om jouw groep financieel te helpen met donaties, een crowdfunding of sponsoracties. Het aanschrijven van fondsen (in Rotterdam) is ook een succesvolle methode om je financiële vraagstuk op te lossen. Dit soort hulpvragen om geld, zijn goed in te zetten als je een concreet doel voor ogen hebt; bijvoorbeeld bij de aanschaf van grote roerende goederen (tenten, uitbreiding vloot) of een renovatie c.q. nieuwbouw van je clubhuis.

Meer weten?

Heeft jouw groep nog een ultieme tip om extra inkomsten te genereren? Of wil jouw groep aan de slag met een van de leuke voorbeelden? Neem dan contact op met Bianca Post, onze verenigingsconsulent scouting, via b.post@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-24 29 315. We helpen je graag verder!

Bianca Post – van der Hoek

verenigingsconsulent Vitale en Toekomstbestendige sportverenigingen / verenigingsconsulent Scouting
Bianca Post – van der Hoek

Meer weten?

Wil je de clubfinanciën beter organiseren? Heb je vragen over het opstellen van een begroting? Of wil je weten welke belastingregels van toepassing zijn?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Alles voor de penningmeesters
  • Subsidies
  • Fondsen
  • Sponsoring
  • Overige inkomstenbronnen

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan