De stijgende energieprijzen hebben ook voor sportverenigingen (financiële) gevolgen. Dit is daarom het moment om het energieverbruik eens goed tegen het licht te houden en na te denken over het verduurzamen van de accommodatie. Welke energiebesparende maatregelen (korte en lange termijn) zijn er mogelijk? En welke alternatieve inkomstenbronnen kun je aanboren om de stijgende energieprijzen op te vangen?

Dit artikel is opgesteld in samenwerking met Kenniscentrum Sport & Bewegen om sportverenigingen te ondersteunen bij dit vraagstuk. Wil je liever persoonlijk in contact komen met een verenigingsconsulent van Rotterdam Sportsupport? Dat kan via de contactgegevens onderaan het artikel.

Het beste antwoord op stijgende energielasten? Energiebesparing! 

Het besparen van energie begint bij jezelf en de omgang met energie. Het licht uitzetten wanneer je een ruimte verlaat of het sluiten van ramen wanneer de verwarming aan staat zijn logische stappen. Maar voor sportaccommodaties kan het een uitdaging zijn om hier continu op te letten. Er lopen namelijk ontzettend veel mensen in en uit de accommodatie en dat op verschillende tijden. Een belangrijk onderdeel van energiebesparing is daarom bewustwording bij de leden. Door een bewustere omgang met energie kan al tot 10% bespaard worden (Bron: Sportstroom)! Een simpele sticker met de boodschap “licht uit” bij de lichtschakelaar om leden te attenderen is hiervan een voorbeeld. Naast het verhogen van de bewustwording zijn er een aanvullend eenvoudige maatregelen die je kunt doorvoeren om het energiegebruik te verlagen. Een overzicht:

Korte termijn maatregelen

De volgende actiepunten vormen in het algemeen de leidraad: 

  • Krijg inzicht in het huidige totale energieverbruik. 
  • Inventariseer gedrags- en beheersmaatregelen om bewuster om te gaan met energie. 
  • Inventariseer laagdrempelige en goedkope bezuinigingsmaatregelen. 
  • Bereken de daadwerkelijke besparingen. 
  • Bekijk de mogelijkheden om over te stappen naar een andere energieleverancier.  

Kijk in de onderstaande lijst welke maatregelen voor jouw vereniging van toepassing zijn en voer deze door! 

    • Bespaar op transportkosten:
      Sportverenigingen voeren vaak energiebesparende maatregelen door, maar vergeten dat de capaciteit van de aansluiting aangepast kan worden. Hierdoor wordt teveel transportkosten betaald. Voor grootverbruikers geldt vaak dat men vergeet om de hoogste piek aan te passen bij de netbeheerder. Hierdoor contracteren ze een te hoog volume (KW) en zijn de kosten onnodig hoog.
    • Kijk naar de mogelijkheid om een collectief contract af te sluiten: Sportverenigingen met een grootverbruik meter hebben voor een meterhuur contract op basis van ‘slapers’ tarieven. Vaak weet men niet dat de mogelijkheid er is om een collectief contract af te sluiten.
    • Bespaar op Energiebelasting:
      Verenigingen hebben soms op één locatie meerdere elektra aansluitingen. Hierdoor kunnen ze gebruik maken van de complexheffing voor de energiebelasting. Zo worden de verbruiken voor de energiebelasting bij elkaar opgeteld en lopen ze niet 2x door de dure schijven van de energiebelasting heen.
  • – Goed inregelen van de verwarmingsinstallatie.

    – De verwarming een uur voor sluitingstijd uitzetten.

    – Zet de thermostaat lager als je de kantine verlaat en zorg ervoor dat niet iedereen erbij kan.

    – Thermostaat op vorstvrij als de ruimtes een langere tijd niet worden gebruikt. Bijvoorbeeld tijdens vakanties.

    – De verwarming een graad lager zetten.

    – Sporters niet zelf aan de radiatorknop laten draaien (na inregeling).

    – Plaats meubilair niet tegen de verwarming, dat houdt warmte tegen. Mogelijkheid is het plaatsen van radiatorfolie.

    – Bekijk of de verwarmingsketel op het juiste moment warmte produceert.

  • – Kijk kritisch naar het gebruik van de koelapparatuur. Zijn ze echt allemaal nodig of lukt het ook met minder?

    – Goed onderhouden koelinstallaties (vervangen en schoonmaken rubbers, ontdooien en uitschakelen ongebruikte koeling).

    – Plaats ledverlichting in alle binnenruimten.

    – Houd de warmte binnen (deuren en ramen gesloten houden, maar ventileer binnenruimtes wel i.v.m. corona). Bekijk of de ventilatie op de juiste momenten aan of uit staat.

    – Plaats een tijdklok op verwarming en ventilatie om deze tijdig uit te schakelen.

    – Isoleer de leidingen.

    – Plaats deurdrangers.

    – Haal apparaten en opladers die niet gebruikt worden uit het stopcontact.

  • – Waterzijdig inregelen van verwarming. Tip: laat dit doen door een erkende installateur.

    – Bekijk of de verwarmingsketel op het juiste moment warmte produceert!

    – Ga in gesprek met de huisinstallateur of de ruimtes in de sportaccommodatie per stuk verwarmd kunnen worden.

    – Zet tijdschakelaars op de douche

    – Plaats bewegingssensoren in de binnenruimten zoals wc’s en douches, zodat het licht automatisch uit gaat.

  • – Vergroot het bewustzijn binnen de club rondom energiegebruik en maak inzichtelijk wat de kosten zijn.

    – Laat ook zien wat je met de baten kunt doen.

    – Beloon duurzaam gedrag.

Veel van de bovengenoemde maatregelen komen van Duurzame Sportsector. Op deze website vind je nog meer inspirerende voorbeelden.

Lange termijn maatregelen

Naast bovengenoemde maatregelen is het voor sportverenigingen raadzaam om maximaal in te zetten op het versneld verduurzamen van sportaccommodaties om op lange termijn het verschil te maken. Dit zorgt voor een flinke energie- en kostenbesparing en met de beschikbare subsidies is de terugverdientijd zeer gunstig. Zo kan op de meeste duurzaamheidsmaatregelen zelfs tot 63% subsidie worden verkregen. Voorbeelden van investeringen voor de lange termijn zijn:

  • Ledsportverlichting 
  • Zonnepanelen  
  • Isolatie van de accommodatie 
  • HR++ glas  
  • Slimme meter  
  • Warmtepomp 

Meer weten over verduurzamen? Bekijk dit stappenplan van Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Begeleidingstrajecten 

Om sportverenigingen te ondersteunen en ontzorgen op het gebied van duurzaamheid, kunnen clubs gebruik maken van een speciaal begeleidingstraject van koepelorganisatie NOC*NSF. In dit traject krijgen verenigingen kosteloos professionele ondersteuning bij het verduurzamen van de sportaccommodatie. Dit begeleidingstraject staat ook open voor commerciële sportaanbieders zoals fitnesscentra en maneges. Lees hier meer over het begeleidingstraject. 

Alternatieve inkomstenbronnen  

Op het moment dat de vereniging alle bovengenoemde maatregelen heeft uitgezocht, maar er toch een exploitatietekort is, dan is er nog de mogelijkheid om alternatieve inkomstenbronnen aan te boren. Als penningmeester is het van belang dat je zorgt voor balans in de baten en lasten. Op het moment dat de lasten stijgen, door bijvoorbeeld stijgende energieprijzen, dan zullen de vaste inkomsten moeten meestijgen om een sluitende begroting te hebben. De meest voorkomende vaste inkomsten voor een vereniging zijn: 

  • Contributie 
  • Kantine 
  • Sponsoring 

Als vereniging heb je invloed om de hoogte van contributie en kantineprijzen. De makkelijkste en meest gekozen oplossingen zijn dan ook het verhogen van de contributie of kantineprijzen. De leden zullen dit uiteraard niet leuk vinden, maar kunnen in de meeste gevallen hier wel begrip voor opbrengen als je dit open en eerlijk uitlegt. 

Een andere oplossing is het aanboren van alternatieve inkomstenbronnen met een structureel karakter. In het artikel alternatieve inkomstenbronnen voor sportverenigingen zijn een aantal voorbeelden terug te vinden om meer (structurele) inkomsten te genereren. Van veilingsacties en loterijen tot crowdfunding en narrowcasting.  

Contact

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of wil je meer weten over de stijgende energieprijzen en energiebesparende maatregelen? Neem dan contact op met jouw gebiedsconsulent. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Wil je jouw accommodatie beter benutten? Heb je vragen over toegankelijkheid of duurzaamheid? Of wil je verbouwen, uitbreiden of verhuizen?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Fondsen en subsidies
  • Duurzaamheid
  • Wet- en regelgeving
  • Vergunningen
  • Toegankelijkheid
  • Extern reclamebeleid

Wij staan voor je klaar!

Fragette Jagt

verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg
Fragette Jagt