Wil je als Rotterdamse sportvereniging werkzaamheden laten uitvoeren aan de accommodatie? Dan zijn er diverse (lokale en landelijke) subsidiemogelijkheden waarvan jouw club gebruik kan maken. Een overzicht.

Landelijke subsidie: BOSA

De subsidieregeling Bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA) is een regeling waarvan alle organisaties die sport aanbieden – en geen winstoogmerk hebben – gebruik van kunnen maken. Dit zijn de belangrijkste kenmerken:

 • Een subsidie van 20% over alle bouw- en onderhoudswerkzaamheden aan de accommodatie én over de aanschaf en onderhoud van sportmaterialen. Daarnaast 10% extra subsidie op duurzaamheids- en toegankelijkheidsmaatregelen. Uitzondering: werkzaamheden aan de horeca in een sportaccommodatie worden niet gesubsidieerd.
 • Klik hier voor de belangrijkste voorwaarden en meer informatie.

Gemeentelijke subsidie: 1/3 regeling

De investeringssubsidie breedtesport-, scouting- en speeltuinverenigingen wordt in de volksmond ook wel de 1/3 regeling genoemd. De belangrijkste kenmerken zijn:

 • Een subsidie van 33% over investeringen in en ten behoeve van sportaccommodaties. Verenigingen en aan verenigingen gelieerde beheerstichtingen kunnen de subsidie aanvragen. Daarnaast kan er een lening verkregen worden van maximaal 33% en moet de vereniging minimaal 33% zelf bijdragen.
 • De subsidie moet altijd voorafgaand aan de investering worden aangevraagd.
 • Klik hier voor de belangrijkste voorwaarden en meer informatie.

Gemeentelijke subsidie (2): energiebesparende maatregelen

De gemeente Rotterdam heeft ook een subsidie specifiek voor energiebesparende maatregelen. Deze subsidie energiebesparende maatregelen sluit aan op de landelijke BOSA-regeling. Een overzicht van de belangrijkste kenmerken:

 • Een subsidie van 33% van de kosten van energiebesparende maatregelen.
 • De subsidie moet altijd voorafgaand aan de investering worden aangevraagd.
 • Er is in totaal €150.000,- beschikbaar. De subsidieregeling loopt tot 31 december 2020 of totdat het geld op is.
 • Klik hier voor meer informatie.

Sportstroom

Wil je weten welke energiebesparende maatregelen interessant zijn voor jouw vereniging? Of wat het kost als je bijvoorbeeld zonnepanelen of LED-verlichting wil laten plaatsen? Dan kan Sportstroom je wellicht helpen. Zij geven advies en brengen offertes uit voor de gewenste energiebesparende maatregelen. Laat je de maatregelen via Sportstroom realiseren, dan vragen zij ook bovenstaande subsidies namens jouw vereniging aan.

Sportverlichting

Er zijn veel verschillende aanbieders van LED-verlichting voor sportvelden. Wat is nu de beste keuze voor jouw vereniging? En waarmee is de meeste besparing te halen? Sportverlichting.com helpt sportverenigingen door het geven van onafhankelijk advies, het maken van een besparingscase en het ontwerpen van een lichtplan. En dit allemaal specifiek voor jouw vereniging. Hiermee weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. Ook vragen zij de subsidies aan en helpen je bij een eventuele financiering.

Gemeente Rotterdam, Cluster MO – Directie S,O&C: Remco Aarts: r.aarts@rotterdam.nl  of 06-39013872. 
Rotterdam Sportsupport: Pepijn Geldof: p.geldof@rotterdamsportsupport.nl of 010-2429315. 

Meer weten?

Wil je jouw accommodatie beter benutten? Heb je vragen over toegankelijkheid of duurzaamheid? Of wil je verbouwen, uitbreiden of verhuizen?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

 • Fondsen en subsidies
 • Duurzaamheid
 • Wet- en regelgeving
 • Vergunningen
 • Extern reclamebeleid

Wij staan voor je klaar!

Ineke Kalkman

Ineke Kalkman

Pedagogisch adviseur / Projectleider sportverenigingen met sterke jeugdafdelingen.