Wil je als Rotterdamse sportvereniging werkzaamheden laten uitvoeren aan de accommodatie? Dan zijn er diverse lokale en landelijke subsidiemogelijkheden waarvan jouw club gebruik kan maken. Een overzicht.

Landelijke subsidie: BOSA

De subsidieregeling Bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA) is een regeling waarvan alle organisaties die sport aanbieden – en geen winstoogmerk hebben – gebruik van kunnen maken. Dit zijn de belangrijkste kenmerken:

Let op! Voor 2024 is het budget van de BOSA-subsidie bijna op. Mocht jouw vereniging een aanvraag klaar hebben staan om in te dienen, doe dit dan zo spoedig mogelijk. Lees hier meer.

Gemeentelijke subsidie: 1/3 regeling

De investeringssubsidie breedtesport-, scouting- en speeltuinverenigingen wordt in de volksmond ook wel de 1/3 regeling genoemd. De belangrijkste kenmerken zijn:

 • Een subsidie van 33% over investeringen in en ten behoeve van sportaccommodaties. Verenigingen en aan verenigingen gelieerde beheerstichtingen kunnen de subsidie aanvragen. Daarnaast kan er een lening verkregen worden van maximaal 33% en moet de vereniging minimaal 33% zelf bijdragen.
 • De subsidie moet altijd voorafgaand aan de investering worden aangevraagd.
 • Klik hier voor de belangrijkste voorwaarden en meer informatie.

DUMAVA

Let op! Deze regeling geldt alleen voor scoutinggroepen.

Bij de subsidieregeling DUMAVA krijgen scoutinggroepen 30% subsidie op duurzaamheidsinvesteringen. De belangrijkste informatie:

 • De investering moet minimaal 16.666 euro zijn.
 • De subsidie kan vanaf 18 september ingediend worden (tot 31 december 2024). Tip: maak vanaf 4 september 2023, twee weken voordat DUMAVA opent, alvast een conceptaanvraag aan (meer info volgt op website).
 • Voorafgaand aan de aanvraag moet er een energiescan uitgevoerd zijn (50% gesubsidieerd). Bij aanvragen onder de 25.000 euro – binnen 13 weken vaststelling – wordt het volledig bedrag ontvangen. Bij grotere aanvragen – binnen 13 weken vaststelling – ontvangt de aanvrager 70% van het subsidiebedrag. Het overige bedrag volgt na realisatie van de duurzaamheidsmaatregelen.  
 • Voorbeelden van investeringen zijn HR-glas, dakvergroening, warmtepomp, ledverlichting, slimme meter en infrarood verwarmingspaneel. Bekijk hier de volledige lijst.

Klik hier voor de belangrijkste voorwaarden en meer informatie.

Begeleidingstrajecten

Om sportverenigingen te ondersteunen en ontzorgen op het gebied van duurzaamheid, kunnen clubs gebruik maken van een speciaal begeleidingstraject van koepelorganisatie NOC*NSF. In dit traject krijgen verenigingen kosteloze en professionele ondersteuning bij het verduurzamen van de sportaccommodatie. Lees hier meer over het begeleidingstraject.

SportStroom

Wil je weten welke energiebesparende maatregelen interessant zijn voor jouw vereniging? Of wat het kost als je bijvoorbeeld zonnepanelen of LED-verlichting wil laten plaatsen? Dan kan SportStroom je wellicht helpen. Zij geven als betrouwbare samenwerkingspartner van Rotterdam Sportsupport advies en brengen offertes uit voor de gewenste energiebesparende maatregelen. Laat je de maatregelen via SportStroom realiseren, dan vragen zij ook bovenstaande subsidies namens jouw vereniging aan.

Contact

Heb je vragen? Neem dan contact op met jouw gebiedsconsulent. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Wil je jouw accommodatie beter benutten? Heb je vragen over toegankelijkheid of duurzaamheid? Of wil je verbouwen, uitbreiden of verhuizen?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

 • Fondsen en subsidies
 • Duurzaamheid
 • Wet- en regelgeving
 • Vergunningen
 • Toegankelijkheid
 • Extern reclamebeleid

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens