Een Sportplusvereniging is een vitale vereniging met een veilig sportklimaat. De club is financieel gezond, heeft de juridische zaken op orde en is maatschappelijk ondernemend met de deuren open voor de wijk en de stad. Een Sportplusvereniging is hiermee een sterke samenwerkingspartner voor partijen uit de zorg, het onderwijs en re-integratie. Maar ook andere sectoren waarvoor sport en bewegen een rol van betekenis kan hebben.

In 2019 telt Rotterdam 28 Sportplusverenigingen, met speciaal aanbod voor uiteenlopende aandachtsgebieden. Zo wordt er onder andere sport- en beweegaanbod geboden in combinatie met de aanpak van laaggeletterdheid, eenzaamheid en overgewicht. Maar ook duurzaamheid, werkloosheid, en overige uitdagingen waar de wijk en de stad mee te maken hebben. Door de combinatie te vinden met sport ontstaan er waardevolle samenwerkingen. Voor de club, de Rotterdammer en de stad.

Predicaat

Om aan te tonen dat een Sportplusvereniging een goede samenwerkingspartner is, ontvangt de club na een succesvolle toetsing een Sportpluspredicaat. De toetsing neemt een onafhankelijke commissie af. Eerst gaan zij met de vereniging in gesprek over vitaliteit en maatschappelijk ondernemerschap. Ook het veilige sportklimaat en de financi√ęle en juridische zaken komen aan bod tijdens dit gesprek. Hierna krijgt de vereniging het Sportpluspredicaat.

Daarnaast adviseert de commissie verenigingen graag op basis van hun uitgebreide kennis en ervaringen. Het waardevolle netwerk van de commissie kan de Sportplusvereniging ook benutten.

Community

Sportplusverenigingen maken deel uit van een community die een aantal keer per jaar bijeenkomt om ervaringen te delen en kennis op te doen. Binnen de community ontstaan regelmatig nieuwe samenwerkingen met andere clubs, externen en potentiele partners. Rotterdam Sportsupport faciliteert deze bijeenkomsten, die afwisselend een informatief, interactief en sportief karakter hebben. Daarnaast biedt Rotterdam Sportsupport de Sportplusverenigingen ondersteuning op het gebied van onder meer sponsorwerving en promotie op (social) media.

Sportplus worden

Rotterdamse sportverenigingen kunnen eenmaal per jaar opgaan voor het Sportpluspredicaat. Wil jouw vereniging ook Sportplus worden? Neem dan contact op met jouw verenigingsconsulent.

Meer weten?

Wil je aan de slag met de organisatiestructuur van jouw club? Heb je vragen over het opstellen van een nieuw beleidsplan. Of wil je aan de slag met bestuurlijke vernieuwing?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Bestuursontwikkeling
  • Beleidsplan
  • Communicatie
  • Begeleiding trainers en coaches
  • Diversiteit en inclusie

Wij staan voor je klaar!

Erwin Nuytinck

verenigingsconsulent Accommodatie
Erwin Nuytinck