Hoe kom je als vereniging aan nieuwe mensen die al die leuke maar soms ook minder leuke klussen binnen jouw vereniging willen doen? In deze tekst lees je stapsgewijs hoe je vrijwilligers kunt werven voor jouw vereniging. 

1. Vacature publiceren

Zoals vermeld in dit artikel is een goede en aantrekkelijke omschrijving van de vacature een belangrijke eerste stap. Publiceer deze oproep zoveel mogelijk binnen de club: via de nieuwsbrief, website, social media, schermen in het clubhuis en/of de WhatsApp-groepen. Je ontvang hier waarschijnlijk geen tientallen reacties op, maar wat je hiermee wel wil bereiken is dat mensen erover gaan praten. Of je start zelf een gesprek. Een voorbeeld:

“Heb je die vacature al gezien? Wie zou daar geschikt voor zijn volgens jou? Weet jij toevallig of een ouder van een speler zoiets doet voor zijn/haar werk? En die speler uit senioren team Y is die niet net gestart met een studie die past bij deze vacature?”

2. Voorselectie maken

Nadat de vacature is gepubliceerd, maak je een voorselectie van alle potentiële kandidaten. Dit kunnen mensen zijn die zelf hebben gereageerd op de vacature of mensen waarvan je zelf denkt dat ze geschikt zijn voor deze functie.


3. Gesprek starten

Bepaal vervolgens wie met welke kandidaat van de voorselectie in gesprek gaat. Houd hierbij voor ogen hoe je zelf ooit bent gestart met jouw vrijwilligerswerk binnen. Door wie ben jij gevraagd? En wat was jouw motivatie toen? Waarschijnlijk omdat je een binding voelde met die persoon, je wilde graag iets voor of met hem of haar doen, want je wilde in eerste instantie helpen binnen de vereniging.

4. Zoek de juiste combinatie

Kies voor het voeren van deze gesprekken mensen die een natuurlijke klik hebben met de kandidaat. Personen binnen de club die vanuit een menselijke relatie kunnen overbrengen wat jullie zoeken en waarom deze kandidaat geschikt is. Iemand die tegelijkertijd ook creatief omgaat als blijkt dat iemand niet direct voldoet aan de wensen. Een persoon die dus in staat is om die mensen over te halen om te beginnen met een kleine klus of deeltaak.

5. Werk aan de relatie

Bij het werven van vrijwilligers staat de relatie met de ouders/verzorgers of (senioren)leden. Werk eerst aan die relatie, ga niet altijd direct op je doel af. Een voorbeeld:  

Het opbouwen van deze relaties met je leden en hun/verzorgers ouders veel tijd. Tijd die je wellicht moet besteden aan de directe uitdagingen binnen de club. Realiseer je echter dat je niet aan nieuwe vrijwilligers komt door zelf deze taken te blijven uitvoeren. Investeer daarom in de relatie met je leden en hun ouders/verzorgers. Je zal uiteindelijk merken dat het makkelijker wordt om hen te vragen voor een taak of functie.

Wil je meer weten over het betrekken van ouders/verzorgers binnen jouw vereniging? Lees dan hier alles over ouderbetrokkenheid.

Contact

Wil je meer weten over dit thema? Neem dan contact op met verenigingsconsulent Bianca Post via b.post@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!Bianca Post – van der Hoek

verenigingsconsulent vitale en toekomstbestendige sportverenigingen / verenigingsconsulent Scouting
Bianca Post – van der Hoek

Meer weten?

Wil je meer vrijwilliger binden aan jouw club? Heb je vragen over functieprofielen? Of wil je aan de slag met het behoud van vrijwilligers?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Vrijwilligerswerving
  • Vrijwilligersbehoud
  • Vrijwilligersverzekering
  • Functieprofielen
  • Vrijwilligerscoördinator

Wij staan voor je klaar!

Kevin Alsemgeest

clubkadercoach / verenigingsondersteuner Veilig sportklimaat
Kevin Alsemgeest