Op steeds meer plekken in Rotterdam moeten bewoners en bezoekers betalen om hun auto te parkeren. Een belangrijke groep die hier nadeel van ondervindt zijn de sportverenigingen. Niet alle sportverenigingen hebben parkeergelegenheid op het terrein van het sportcomplex, de sporthal of de gymzaal. Sporters en vrijwilligers moeten hun auto op de openbare weg parkeren en hiervoor betalen. Dit levert een extra kostenpost op, wat de drempel verhoogt om te sporten of vrijwilligerswerk te doen. Sportverenigingen kunnen hierdoor in de problemen komen.

Het betaald parkeren vormt een risico voor het uitvoeren van vrijwilligerswerk en daarmee voor de vitaliteit van verenigingen, en de sportparticipatie. Natuurlijk is het als vereniging belangrijk om het gebruik van fiets en openbaar vervoer te stimuleren, maar dit is lang niet altijd mogelijk voor bijvoorbeeld ouderen, leden met een beperking, leden/vrijwilligers die ver van de club af wonen en bezoekende teams en hun toeschouwers.

Verder zien we dat de parkeerproblematiek breder is dan betaald parkeren. Sommige verenigingen hebben geen of te weinig parkeerplekken op hun eigen terrein, waardoor er in de omliggende wijk geparkeerd wordt. Dit levert problemen op. Ook ervaren leden en vrijwilligers van clubs op een aantal parkeerplaatsen bij sportaccommodaties een gevoel van onveiligheid door bijvoorbeeld de ligging, verlichting en begroeiing. Dit komt onder andere door drugsgebruik en messengeweld op deze parkeerplaatsen. Op deze pagina vind je een overzicht van alle artikelen die te maken hebben met parkeerproblematiek.

Lees hier de meest recente artikelen: