Als vrijwilliger (trainer, leider, spelbegeleider, barmedewerker of bijvoorbeeld bestuurder) en ouder op een sportvereniging zie je veel kinderen en hun ouders/verzorgers. Af en toe zie je dan situaties waarvan je een onderbuikgevoel krijgt of denkt: gaat dat nou wel helemaal goed? Een jeugdlid dat zich terugtrekt, kinderen die regelmatig geen passende sportkleding hebben of altijd onder grote druk lijken te staan. Zorgsignalen op de vereniging gaan verder dan alleen fysieke klachten, zoals blauwe plekken of lichaamswonden.

Het signaleren van zorgsignalen is misschien niet het meest gezellige onderwerp, maar wel ontzettend belangrijk. Als vrijwilliger in de sport speel je namelijk een ontzettend belangrijke rol in het leven van een kind of jongere. Ook en misschien wel juist als het bij een kind of jongere (op school of thuis) even niet zo lekker gaat. Weet je dan waar je met deze signalen terecht kunt? Met de juiste (h)erkenning maak jij het verschil!

Wat leer je tijdens de training?

Op een laagdrempelige en interactieve manier leren we je de signalen van opgroei- en opvoedproblemen herkennen en kom je erachter wat de route is naar de juiste hulp. We hebben het in de training bijvoorbeeld over zorgsignalen als huiselijk geweld, kindermishandeling, seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Na deze training:

  • Begrijp je dat je het verschil kan maken door zorgsignalen te herkennen en hierop te handelen
  • Weet je waar je op moet letten om zorgsignalen (eerder) te herkennen
  • Weet je welke personen of organisaties je kunt benaderen bij zorgsignalen

Voor wie is deze training?

Deze training is voor trainers, bestuurders en andere vrijwilligers van Rotterdamse sportverenigingen.

Praktische informatie

  • Op aanvraag
  • Duur: 1,5 uur
  • Locatie: bij de sportvereniging of op Kantoor Rotterdam Sportsupport (Olympiaweg 10, derde etage)
    • Licentiepunten: 3 (NRB), 2 (Nevobo, KNGU), 0,5 (KNZB), SL2,3,4 (Badminton Nederland) en verlenging (NTTB)

Inschrijven

Deze training wordt gegeven op aanvraag. Heeft jouw vereniging interesse in de training herkennen van zorgsignalen? Laat dan hier je gegevens achter, dan nemen we contact met je op. Heb je deze basistraining al gevolgd of behoefte aan meer verdieping? Ook dan kunnen we je verder helpen! Neem dan contact op met verenigingsconsulent Frank Vermeulen via f.vermeulen@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!